Què és la vitrectomia?
La vitrectomia és una tècnica de microcirurgia ocular que s’utilitza per extreure el vitri, és a dir, el gel transparent que omple la cavitat ocular.
Es tracta d’un procediment introduït de forma pionera a Espanya pels especialistes de l’IMO, amb més de 30 anys d’experiència en la seva execució, i que ha permès que molts pacients que fa anys perdien irremeiablement la visió puguin mantenir-la o recuperar-la a nivells molt satisfactoris.
“És la cirurgia que accedeix a la retina i, per tant, totes les malalties retinianes que siguin susceptibles d’operar-se es poden beneficiar de la tècnica”. Dr. Corcóstegui – IMO Barcelona
En quins casos es fa?
La tècnica està indicada per guarir malalties pròpies del vitri però, tot i estar el vitri en bones condicions, pot ser necessari extreure’l per treballar directament sobre la retina i tractar altres malalties que afectin aquest teixit.
Així doncs, hi ha diverses patologies oculars que poden requerir una vitrectomia:
- Retinopatia diabètica
- Despreniment de retina
- Ferides oculars o traumatismes
- Forats maculars, degeneracions maculars amb neovasos o altres malalties de la màcula
- Problemes secundaris o inflamacions de l’ull
- Patologies relacionades amb l’alta miopia
- Complicacions ocasionals després d’operacions de cataractes
- Complicacions derivades de la uveïtis
Exàmens previs
Abans de la intervenció es fa un examen ocular detallat i, sovint, una ecografia que mostra l’estat dels teixits oculars.
També s’hi poden sumar altres proves com ara:
- Tomografia de Coherència Òptica (OCT): escàner que es fa servir per captar imatges de les diverses capes de la retina en alta definició
- Angiografia: prova de contrast per veure possibles pèrdues de fluid o danys en vasos sanguinis de la retina
- Test electrofisiològic: prova que registra l’estimulació elèctrica de l’ull per detectar problemes a la retina i a tota la via òptica fins a l’escorça cerebral
Durant la intervenció
El cirurgià fa tres petites microincisions (inferiors a 1 mm) a l’escleròtica o paret externa del globus ocular, a través de les quals s’accedeix a la cavitat vítria i s’introdueixen instruments delicats per practicar la intervenció: una llum de fibra òptica que il·lumina la retina, una cànula d’irrigació que manté la pressió intraocular i un vitrectom que talla i extreu el vitri, a més de fer-se servir tisores, pinces… seleccionades per a cada cas.
Durant la cirurgia, en alguns pacients s’injecta gas a la cavitat ocular, que afavoreix el procés de reparació de la retina i que es va absorbint progressivament. En altres ocasions, en lloc de gas s’utilitza oli de silicona, que no desapareix de manera natural i que es pot haver d’extreure en una segona operació, passats uns mesos, sempre que l’oftalmòleg així ho aconselli.
La vitrectomia es duu a terme amb anestèsia local i dura entre una i dues hores, en funció de la patologia. A vegades es combina amb altres procediments paral·lels, com ARA la cirurgia de cataracta o el trasplantament de còrnia, si també es requereix actuar sobre altres teixits.
“La vitrectomia és una tècnica de microcirurgia ocular que permet entrar a la cavitat vítria i accedir a la retina per fer-hi maniobres i millorar patologies oculars”. Dr. Mateo – IMO Barcelona
Després de la intervenció
Normalment es retira el pegat oclusiu de l’ull al dia següent. És possible que el pacient noti molèsties lleus després de l’operació, com ara sensació de cos estrany, ull vermell i inflor palpebral.
En general, pot fer vida normal sense restriccions importants, malgrat que la primera setmana es recomana evitar moviments bruscos amb el cap i es desaconsella fer exercici físic intens.
Cal tenir en compte que la recuperació no és immediata i que els primers resultats s’aprecien després de diverses setmanes o mesos. En els casos en què s’injecta gas o oli de silicona, la presència d’aquestes substàncies provoca mala visió, que va millorant gradualment.
Riscos
Els riscos d’una vitrectomia són inferiors que els beneficis que se n’esperen per millorar la visió després de la intervenció.
Alguns dels possibles riscos són el sagnat postoperatori, el despreniment de retina, l’augment de la pressió ocular al postoperatori, la cataracta o la infecció.
Patologies associades
Experts que duen a terme aquest tractament
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Després de qualsevol operació de l’ull pot fer-se esport o esforç físic, tot i que és convenient esperar uns quants dies perquè les cicatrius s’assentin. Normalment, deu o dotze dies solen ser suficients per poder fer vida normal. En tot cas, sempre és millor consultar-ho amb el metge, per si pot haver-hi alguna contraindicació.
Els símptomes del despreniment de retina són la sensació de llums (fotòpsies) o de cossos flotants a l’espai vitri o, a vegades, una taca progressiva o un descens visual. És important que contactin al més aviat possible amb el seu oftalmòleg. En qualsevol cas, no és una urgència vital, però convé que un cirurgià expert faci l’operació com abans millor.
Si un pacient operat de cataractes o d’un altre procés intraocular pateix una pèrdua severa de visió amb l’ull notablement vermell i dolor ocular, ha d’acudir tan aviat com pugui a l’oftalmòleg sense esperar ni un dia, ja que aquesta urgència pot ser fonamental per a la visió de l’ull.
En general, pot fer vida normal excepte si porta gas dins de l’ull, cas en què haurà d’adoptar la posició que li digui el metge. Sempre ha d’evitar viatjar amb avió o a altures superiors a 800- 600 m, com seria el cas de passar per ports de muntanya tant amb tren com amb automòbil. Si té aquesta necessitat ha de consultar-ho a l’oftalmòleg.
És molt més freqüent que apareguin hemorràgies al postoperatori d’una intervenció, especialment si s’ha practicat una vitrectomia, en el cas dels pacients amb retinopatia diabètica. Això s’explica perquè les parets dels vasos d’aquests pacients són enormement fràgils i més tendents a produir sagnats.
Normalment, el cap ha d’estar inclinat cap endavant perquè el gas no toqui la part anterior de l’ull i toqui més superfície de la part posterior. En funció de la quantitat de gas que tingui caldrà que estigui en aquesta posició més o menys temps.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
Aquest és un possible símptoma de DMAE (Degeneració Macular Associada a l’Edat) o d’alguna altra malaltia de la màcula, la zona central de la retina. En el cas de la DMAE, pot aparèixer primer en un ull i que el pacient no se n’adoni fins que finalment els afecta tots dos. Es recomana consultar l’oftalmòleg amb urgència per poder tractar-la a temps si és aquest el problema que afecta el pacient.
Si no té gas ni oli de silicona pot dormir en qualsevol posició. Com que no hi ha cap element taponador (gas o oli de silicona), no és necessari que el pacient vigili la posició.
Si practiques esport, has de tenir la mateixa cura que qualsevol altra persona. Pots fer servir ulleres de protecció per evitar lesions o irritació ocular.
D’altra banda, l’ull amb alta miopia té més predisposició a patir certes malalties oculars, especialment de retina.
Alguns dels principals problemes relacionats amb aquest factor de risc són el despreniment de retina, la degeneració de la retina central per plaques d’atròfia, el creixement de vasos per sota de la màcula (centre de la retina), el forat macular miòpic i la separació de les capes de la retina macular (squisi).
Aquestes malalties poden provocar una discapacitat visual important i incidir directament en la qualitat de vida, per la qual cosa és important diagnosticar-les de manera precoç. Hi ha certs signes d’alarma, com ara l’aparició de mosques volants (taques negres que es mouen i que ens entorpeixen la visió), flaixos, taques fixes o la visió distorsionada de les línies rectes. Si tens qualsevol d’aquests símptomes, visita l’oftalmòleg.
Et pot interessar: Un “cinturó” de silicona aconsegueix cenyir el globus ocular i reaplicar la retina despresa o desdoblada en alts miops.
Sí, és una urgència, tot i que relativa: pot esperar 3 o 4 dies. Cal examinar l’ull perquè el símptoma pot respondre al fet que la malaltia comenci a descompensar-se i pot provocar una pèrdua visual severa. A vegades aquesta deformitat no es deu a una descompensació, però sempre cal corroborar-ho.
Podría ser símptoma d’un despreniment de retina. S’aconsella visitar l’oftalmòleg amb urgència per confirmar-ho. Si fos el cas, s’hauria de tractar de seguida, ja que les possibilitats de millora són molt més grans si no es desprèn la màcula o àrea central de la retina.
La DMAE (Degeneració Macular Associada a l’Edat) és una malaltia degenerativa de la zona central de la retina, la màcula, encarregada de la visió central i de detall, que ens permet reconèixer rostres i fer tasques de precisió com ara llegir, cosir o conduir. La forma humida es caracteritza pel creixement de vasos sanguinis anòmals, de parets molt primes, que filtren fluids i sang a la màcula i provoquen una pèrdua ràpida de la visió central al pacient.
El tractament s’orienta a frenar el creixement d’aquests vasos sanguinis amb injeccions intraoculars de fàrmacs antiangiogens, aplicades actualment amb molt bons resultats, ja que aturen el procés de pèrdua de visió i, en molts casos, fins i tot milloren la capacitat visual del pacient. L’inconvenient és que es tracta de teràpies a llarg termini que requereixen acudir a l’oftalmòleg un cop al mes o cada dos mesos aproximadament, per la qual cosa el futur està en fàrmacs que romanguin dins de la cavitat vítria durant llargs períodes de temps i que redueixin la dependència del pacient.
Les restriccions a l’hora de volar després d’una operació de despreniment de retina són a causa del gas terapèutic que, en alguns pacients, s’injecta a l’interior de l’ull per afavorir el procés de reparació de la retina. Aquest gas pot expandir-se si disminueix la pressió atmosfèrica, com passa a molta altitud, cosa que pot augmentar la pressió intraocular i, en conseqüència, danyar el nervi òptic. Per evitar-ho, desaconsellem viatjar en avió fins que el gas no s’hagi reabsorbit totalment, un procés que sol tardar entre una setmana i un mes, en funció dels casos, i l’evolució del qual ha de valorar l’oftalmòleg. Tot així, amb els pas dels mesos, quan la bombolla d’aire ja ha desaparegut per complet de la cavitat ocular, no hi ha inconvenient en poder agafar un avió.
D’altra banda, hem de tenir en compte que aquesta restricció inicial no afecta els pacients a qui, en lloc d’injectar-se gas durant la vitrectomia, s’introdueix oli de silicona amb el mateix objectiu d’ajudar a mantenir la retina a la seva posició. Com a contrapartida, aquest oli és una substància que no es reabsorbeix ni desapareix per si sola, de manera que és necessari dur a terme una segona intervenció quirúrgica per extreure-la al cap d’entre 2 i 6 mesos, en el moment idoni en què el cirurgià així ho indiqui.
Las injeccions intraoculars actuen alliberant fàrmacs de manera local a l’interior de l’ull, especialment a la retina i, de manera encara més específica, a la màcula (zona central de la retina responsable de la visió de detall). El cas més clar és el tractament de la DMAE, tot i que també s’apliquen amb èxit en casos de trombosi retinal, alta miopia i malalties vasculars de la retina com l’edema macular diabètic. Amb l’ús de les injeccions intraoculars, s’ha aconseguit que prop del 60% dels pacients tractats recuperin la visió, en contrast amb el 20% que ho feien amb altres tècniques, i s’eviten els riscos associats a la cirurgia, que s’han reduït gairebé a la meitat els darrers anys gràcies a aquesta opció farmacològica. Com que és un camp que s’està desenvolupant a un ritme vertiginós, s’espera que aviat també puguin tractar-se patologies hereditàries de la retina que actualment no tenen guarició.
El fet de patir despreniment de vitri no hauria de perjudicar-te a l’hora d’operar-te de la cataracta. De fet, es calcula que la meitat de les persones de més de 65 anys pateixen cataractes i la majoria tenen, a més, despreniment de vitri. Pel que fa al despreniment de retina, si està operat amb èxit i convenientment, no suposa tampoc un factor de risc afegit en una cirurgia de cataractes.
Per estar-ne més segurs, seria convenient valorar si hi ha lesions a la retina que puguin produir complicacions al moment d’operar la cataracta, per la qual cosa es recomanaria una revisió amb un especialista en retina abans de sotmetre’s a cirurgia de cataracta.
El despreniment posterior de vitri és un procés comú a mesura que avança l’edat ja que, amb els anys, l’humor vitri (líquid gelatinós que omple la cavitat ocular i hi dóna forma i consistència) tendeix a deteriorar-se. Com a conseqüència, es contreu i perd la textura gelatinosa fins que se separa espontàniament de la retina. Els principals símptomes que dóna són la visió de mosques volants o punts negres que es mouen al voltant de l’ull i la percepció de llampecs lluminosos, la freqüència dels quals, tot i que poden persistir llargs períodes, sol disminuir amb el pas del temps.
Generalment no s’aplica cap tractament perquè no es pot revertir el procés pel qual el vitri perd la consistència, però cal fer una avaluació oftalmològica per seguir-ne l’evolució i descartar un possible despreniment de retina, cas en què sol caldre una intervenció quirúrgica.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h