Com seran els futurs tractaments per a les malalties dels ulls?

25 de novembre de 2022

En el futur es podran tractar patologies de la vista sense cura?

Les noves teràpies, com les gèniques, es postulen des de fa més d’una dècada com a més esperançadores per donar solució a malalties que, en molts casos, no tenen un tractament eficaç.

Parlem amb el Dr. Rafael Navarro, Director Mèdic i expert en retina de l’IMO Grup Miranza Barcelona, sobre terapies gèniques, avanços en DMAE i més, en aquesta entrevista.

En què consisteixen les terapies gèniques?

És el que es coneix com a medicina translacional i consisteix a aplicar a la pràctica clínica les troballes obtingudes al laboratori a través de la investigació bàsica als pacients afectats.

L’oftalmologia és una de les especialitats mèdiques que més s’està beneficiant d’aquesta aproximació genètica a la pràctica clínica, amb l’aparició de tractaments nous i millorats, molts dels quals estan en les darreres fases de recerca.

L’objectiu és poder millorar la visió de persones amb patologies cròniques o hereditàries que, sense una teràpia a mida i adequada, perden irremeiablement la vista.

A L’IMO Grup Miranza, comptem amb un laboratori de biologia molecular i genètica, situat en la nostra seu barcelonina, des del qual duem a terme projectes amb teràpies gèniques i cel·lulars, per a malalties hereditàries.

Una de les malalties per a les quals s’estan produint més avanços és la DMAE, veritat?

En els darrers anys, han aparegut fàrmacs, anomenats antiangiogènics, que s’injecten a l’ull periòdicament i que són capaços de frenar i, gairebé sempre, millorar la visió de les persones que pateixen DMAE humida.

Tot i això, una de les grans barreres que ens trobàvem és que l’altre tipus de DMAE, la forma seca, no té tractament i sentencia el pacient a una pèrdua gradual i inevitable de la visió.

Afortunadament, en els propers mesos, serem testimonis de l’arribada de nous tractaments per a la DMAE seca que, en aquests moments, es troben a les darreres fases dels estudis clínics o ja estan a punt de sortir al mercat.

S’estan duent a terme a l’IMO Grup Miranza?

Sí, en la nostra seu barcelonina ja hem aplicat teràpies gèniques, en el marc d’un assaig multicèntric. Esperem que ajudin a frenar l’avanç de la malaltia i comencin a comercialitzar-se aviat.

La teràpia s’aplica durant una cirurgia sota la part central de la retina, la màcula i un vector diposita gens terapèutics que modifiquen la progressió de la DMAE seca.

La DMAE sol aparèixer a partir dels 60 anys i, avui dia, és la primera causa de ceguesa legal als països industrialitzats.

Quins altres avanços estan per venir per a tractar la DMAE?

Es preveu l’arribada d’una nova generació de fàrmacs injectables que, de la mateixa manera que fins ara han tractat amb èxit la DMAE humida, podran frenar l’evolució de la DMAE de tipus sec. Sens dubte, es tracta d’un gran avenç, ja quefins a aquest moment només podíem receptar suplements amb antioxidants als nostres pacients amb DMAE seca per ajudar-los a frenar una mica l’avenç de l’afecció.

Així mateix, un altre avenç que estarà disponible en un futur molt proper és un dispositiu mil·limètric que s’inserirà a l’ull del pacient amb DMAE humida.

Es tracta d’un altre projecte en el qual estem implicats i que consisteix a implantar quirúrgicament un reservori en l’ull, amb l’objectiu que alliberi un fàrmac antiangiogènic de manera constant, al llarg dels mesos.

El principal avantatge d’aquesta teràpia és que reduirà el nombre d’injeccions intraoculars a les quals se sotmet el pacient cada any. I, quan el reservori es buidi, podrem emplenar-lo de nou amb el fàrmac en la pròpia consulta, per a major comoditat del pacient.

I quines altres tendències ens pot avançar?

Aquesta nova generació de tractaments ha estat, en part, possible gràcies al treball en xarxa d’investigadors i oftalmòlegs. Així que crec que, sens dubte, aquesta tendència serà cada vegada més freqüent i ens permetrà individualitzar les teràpies que oferim als nostres pacients perquè aquestes, al seu torn, siguin més eficaços i menys agressives per a ells.

Crec que aquests projectes ens ajudaran a millorar la visió i qualitat de vida dels nostres pacients, en un futur no gaire llunyà.

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.