Dra. Lucía González Buendía: “Impulsem projectes de recerca per a la DMAE i l’alta miopia”
17 de juny de 2024
Parlem amb la Dra. Lucía González Buendía, especialista de l’IMO Grup Miranza Madrid, sobre alguns dels projectes de recerca en retina que estem impulsant.
A més, en aquesta entrevista ens descobreix un prometedor estudi sobre l’Alzheimer, un nou projecte en una revista científica i molt més.
Quins projectes de recerca en retina teniu en marxa? I quin objectiu tenen?
Les línies de recerca en retina que estem desenvolupant en l’actualitat a l’IMO Grup Miranza Madrid se centren en la degeneració macular associada a l’edat (DMAE) i en l’alta miopia o degenerativa.
Estem duent a terme dos tipus d’estudis:
- Observacionals, en els quals s’analitzen o es descriuen determinades característiques dels pacients que són objecte d’estudi.
- Experimentals o assajos clínics, en els quals s’avaluen noves teràpies i tractaments d’última generació que encara no estan disponibles en el mercat.
Si vols saber com pots ser candidat a un estudi clínic a l’IMO Grup Miranza, fes clic aquí.
Com es poden beneficiar els pacients d’aquests projectes?
L’objectiu de la nostra recerca és millorar la visió i per tant la qualitat de vida dels nostres pacients. Amb aquesta finalitat, hem d’aprofundir el nostre coneixement en les malalties oculars valent-nos de les últimes tecnologies per poder proposar noves teràpies.
L’IMO Grup Miranza és un lloc únic en el qual disposem d’un laboratori de genètica propi, una unitat d’assajos clínics, mètodes diagnòstics d’última generació i personal altament qualificat. Els oftalmòlegs col·laborem activament i formem un equip multidisciplinari per abordar les malalties dels nostres pacients des de diferents àmbits.
Dra. Lucía González Buendía
Per exemple, un pacient, si pateix una malaltia que actualment no té cura, com la DMAE seca, podria beneficiar-se en el nostre centre de tractaments en fase d’assaig clínic que tinguem amb reclutament actiu.
Les revisions oftalmològiques periòdiques són claus per detectar i tractar a temps moltes malalties de la retina.
A través d’una exploració ocular es poden apreciar indicis d’altres malalties?
Sí, hi ha moltes malalties que es poden detectar en una exploració oftalmològica, de tal manera que quan un pacient ve a revisar-se els ulls no revisa únicament la seva visió. L’ull és un òrgan únic que ens permet conèixer, mitjançant una exploració innòcua, ràpida i còmoda per al pacient, l’estat de vasos sanguinis, nervis i teixit connectiu.
Més concretament, a través d’un examen ocular podem detectar hipertensió arterial, diabetis, malalties autoimmunes, tumors cerebrals, diferents tipus de càncer, malaltia tiroidal, dèficits nutricionals i toxicitats medicamentoses, entre d’altres.
Dra. Lucía González Buendía
Per això, l’Acadèmia Americana d’Oftalmologia recomana, encara que no es tinguin símptomes oculars, revisions oculars en adults:
- 1 en la dècada dels 20.
- 2 en la dècada dels 30.
- 1 als 40 anys.
- De manera anual a partir dels 65 anys.
Així mateix, aquests exàmens han de ser més freqüents en pacients amb factors de risc com ara:
- Diabetis.
- Hipertensió arterial.
- Antecedents familiars de malaltia ocular.
Imatge de la seu madrilenya de l'IMO Grup Miranza, en què treballen mitja dotzena d'experts en retina, entre els quals hi ha la Dra. Lucía González Buendía.
La Dra. Lucía González Buendía participa, a més, en un ambiciós estudi de Harvard per fer front a l’Alzheimer, una malaltia que també té manifestacions oculars.
Ens pot parlar una mica de l’estudi per combatre l’Alzheimer?
Es tracta d’un projecte en el qual col·laboro amb el Dr. Santiago Delgado, especialista també de Miranza. S’està realitzant al Schepens Eye Research Institute, pertanyent al Mass Eye and Ear de la Universitat Harvard, a Boston, on treballem com a investigadors durant uns anys en el laboratori del Dr. Joseph Arboleda.
En aquest laboratori es va descobrir la primera variant protectora contra l’Alzheimer, que es troba en el gen APOE i es coneix com a Christchurch. Ara estem treballant en diverses línies de recerca per poder traslladar aquest descobriment a una teràpia per als pacients.
Dra. Lucía González Buendía
Estem desenvolupant un anticòs que simula l’efecte de la variant genètica protectora, i avui dia és la línia de recerca més prometedora, ja que, de tots els que hem provat, l’anticòs que funciona més bé ha demostrat molt bons resultats.
Esteu col·laborant amb ells en algun altre projecte?
Sí. Fa uns anys el Dr. Joseph Arboleda i el seu soci, el Dr. Leo Kim, van identificar una diana terapèutica per combatre la formació de vasos aberrants i afavorir la cicatrització dels teixits anomenada RUNX1. Actualment, col·laborem amb ells per desenvolupar un tractament que permeti controlar aquests processos que provoquen la pèrdua de funció de diversos òrgans.
La Dra. Lucía González Buendía col·labora amb el Dr. Santiago Delgado en un estudi per a l'Alzheimer, que es porta a terme al Schepens Eye Research Institute, de Boston.
Hem provat aquesta nova teràpia en models experimentals de DMAE, lesió corneal, vitreoretinopatia proliferativa i fins i tot fibrosi pulmonar amb resultats molt prometedors, i actualment estem treballant per poder provar aquest tractament en un assaig clínic.
Dra. Lucía González Buendía
També heu treballat recentment en nous avenços en neuroprotecció per a degeneracions retinals?
Sí, aquesta és una línia de recerca en la qual col·laboro amb el meu company Daniel E. Maidana i que duem a terme al Laboratori d’Angiogènesi de la Universitat Harvard, a Boston, que dirigeix el Prof. Demetrios Vavvas.
Allí investiguem teràpies avançades per a les degeneracions retinals com el trasplantament de fotoreceptors i la participació del sistema immune en la mort de les cèl·lules de la retina. Amb aquesta finalitat, utilitzem models de retinosi pigmentària i despreniment de retina, ja que en aquestes malalties la mort de les cèl·lules comporta la pèrdua irreversible de visió.
Així, intentar frenar la mort cel·lular pot ajudar-nos a prevenir la ceguesa en degeneracions retinals, i això, a més, seria aplicable a moltes patologies oculars.
Dra. Lucía González Buendía
A més, esteu participant en el desenvolupament d’una nova revista científica?
Sí, es tracta d’un projecte molt emocionant i innovador. Es diu ScienceBank i cerca modernitzar i millorar la manera com es publiquen els resultats dels estudis científics per fer les publicacions més rigoroses, més àgils i senzilles per a l’investigador, més transparents i accessibles, i integrar noves tecnologies com la intel·ligència artificial.
Jo m’encarrego de l’àrea d’oftalmologia clínica i tinc la sort de comptar en aquest projecte amb diversos companys de Miranza entre els meus col·laboradors.
Moltes gràcies, doctora!
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h