El 85 % de les persones amb alteracions del somni pateixen ull sec
25 de juliol de 2023
Un estudi dut a terme per l’IMO Grup Miranza, en col·laboració amb AdSalutem (Institut del Somni), demostra que dormir poques hores o fer-ho amb somni de mala qualitat afavoreix el desenvolupament de l’ull sec, els símptomes del qual, al seu torn, dificulten un correcte descans.
A continuació, t’expliquem algunes claus d’aquest estudi interessant. No te les perdis!
Els nostres especialistes adverteixen que el 85% de les persones que dormen poc, tenen una mala qualitat del somni o altres alteracions del descans, com l’insomni, pateixen la malaltia de l’ull sec. Aquesta és una de les conclusions del Projecte ull sec, un estudi que la clínica ha dut a terme entre 2019 i 2023, en col·laboració amb AdSalutem (Institut del Somni).
Com afecta la falta de somni als ulls?
La còrnia, superfície ocular mancada de vasos sanguinis, es nodreix dels que es troben en la parpella superior (conjuntiva), la qual cosa permet que la pel·lícula lacrimal es regeneri durant les hores de somni. D’aquesta manera, segons l’estudi clínic, la falta de somni pot incidir en aquesta “posada a punt” de la còrnia, donant lloc a un quadre de sequedat ocular.
La Dra. Cecilia Salinas, experta de retina i una de las investigadores principals de l’estudi, explica que…
Certes persones no tanquen l’ull per complet durant el somni, deixant-lo exposat a l’exterior i impedint, per tant, que la parpella pugui complir la seva funció anatòmica de protegir la superfície de l’ull correctament. Aquest fet, fa que aparegui o empitjori la sequedat ocular.
Dra. Cecilia Salinas
La Dra. Cecilia Salinas és oftalmòloga experta en retina i investigadora principal del Projecte ull sec.
Així mateix, l’especialista adverteix que aquesta no és l’única condició que relaciona parpelles i ull sec. “Existeix una síndrome coneguda com a parpella laxa (flàccid), que pot detectar-se fàcilment en una exploració oftalmològica rutinària i que, sovint, està lligat a malalties pulmonars cròniques, també associades amb el somni.
Quan ho detectem en la consulta oftalmològica, recomanem al pacient que visiti també al metge generalista i a l’oftalmòleg oculoplástico, ja que, al mateix temps, provoca mal tancament palpebral nocturn.
Dra, Cecilia Salinas
Quan l’ull sec ja es manifesta, les molèsties que genera dificulten la conciliació i manteniment del somni, la qual cosa desencadena un cercle viciós que empitjora tant el descans com la sequedat ocular.
De fet, un altre dels aspectes que el Projecte ull sec destaca és que una major severitat de l’ull sec està relacionada amb una pitjor qualitat i eficiència del somni.
Més enllà del somni, la nostre experta recorda que existeixen altres condicions que poden estar implicades en l’ull sec, com una malaltia multifactorial.
En aquest sentit, assenyala que les més freqüents són:
- l’edat, ja que la incidència augmenta conforme envellim (especialment, en dones, després de la menopausa).
- certs fàrmacs (antidepressius o antipsicòtics).
- algunes malalties autoimmunes, com l’artritis reumatoide o la síndrome de Sjögren, estretament lligat a l’ull sec.
Una de les persones participants en l'estudi, duent a terme una revisió ocular en les consultes de l'IMO Grup Miranza Barcelona.
T’expliquem sobre el Projecte ull sec
- El Projecte ull sec ha tingut per objectiu identificar la prevalença de trastorns del son en aquesta malaltia de la superfície ocular mitjançant un actímetro (un dispositiu similar a un rellotge digital), que mesura el somni durant diversos dies
- Paral·lelament, s’han estudiat els hàbits de les persones participants en l’estudi (si treballaven o estaven de vacances, aficions, etc.), a les quals s’ha monitorat durant una nit per a mesurar aspectes neurològics, respiratoris i cardíacs, així com el parpelleig nocturn
- Una vegada mesurats tots aquests paràmetres, s’ha elaborat un exhaustiu informe, amb la possible alteració del somni que causa ull sec a cada pacient.
- Prèviament, els participants es van sotmetre a un qüestionari i a diferents proves diagnòstiques a l’IMO Grup Miranza, com una anàlisi de la osmoralidad, que determina la qualitat de la llàgrima i que permet saber el seu grau d’evaporació. També es va tenyir la còrnia dels pacients per a veure si presentaven ferides o lesions pròpies de la falta de cèl·lules i verificar, així, la seva idoneïtat per a participar en l’estudi.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h