Claus per mantenir a ratlla l’ull sec

12 d'abril de 2022

La síndrome de l’ull sec és una malaltia molt freqüent de la superfície ocular, amb la qual conviu més d’una quarta part de la població. Tot i que no es pot “curar”, ja que és un problema crònic, sí que es pot controlar, amb l’objectiu de reduir les molèsties oculars, els problemes visuals i les lesions a la còrnia i a la conjuntiva que pot produir.

Per això, és fonamental disposar d’un diagnòstic precís i d’una estratègia terapèutica a mida per part de l’oftalmòleg. Pel que fa al compliment del tractament i d’un seguit de mesures preventives, el paper que adopti cada pacient és clau. Des de l’Àrea d’Ull Sec(nou)de l’IMO procurem acompanyar y oferir suport també entre visita i visita, mitjançant orientació personalitzada i recomanacions a tenir en compte.

Aquests són 8 consells clau dels nostres especialistes per minimitzar l’impacte de la sequedat ocular en la salut visual i en la qualitat de vida:

1. Higiene palpebral

És important tenir una bona higiene palpebral para eliminar l’excés debacteris i de greix de les vores de les parpelles, cosa que pot empitjorar la qualitat de la llàgrima.

Segueix aquests tres passos per aconseguir bons resultats:

  • Aplica calor sobre les parpelles amb compreses calentes, amb els ulls tancats durant 5 minuts.
  • Fes massatgesa les parpelles amb moviments verticals en direcció a la vora de la parpella (prop de les pestanyes). D’aquesta manera, es facilita la sortida de bacteris i de greix.
  • Neteja la vora de la parpella amb solució sabonosa aplicada a l’arrel de les pestanyes. O amb tovalloletes específiques per a la higiene palpebral.

A més de ser constant en aquestes cures diàries a casa, fer-se tractaments periòdics a la consulta, com ara la microexfoliació palpebral o la pulsació tèrmica, pot ajudar a reforçar la higiene palpebral

2. Lents de contacte

Els portadors de lents de contacte han d’extremar les precaucions per evitar la sequedat ocular. Un primer pas és consultar amb els especialistes el tipus de lents de contacte més idoni en cada cas, sense oblidar realitzar-ne un ús correcte (no posar-se-les just després de despertar-se, no dormir-hi o banyar-s’hi, no excedir el temps d’utilització…) i fer-ne un manteniment adequat amb els productes indicats i conservant-les sempre humides.

3. Mesures ambientals

Les mesures ambientals també influeixen en el repte de mantenir a ratlla l’ull sec. Sobretot convé:

  • Evitar la calefacció i l’aire condicionat
  • Utilitzar humidificadors
  • Protegir els ulls amb ulleres que incorporin filtres solars adequats
  • Protegir els ulls en ambients contaminats o amb molta pols
  • Hidratar els ulls amb llàgrimes artificials sense conservants

4. Hàbits

Hi ha hàbits que són especialment perjudicials per a pacients amb aquesta síndrome i que cal evitar, com ara fregar-se els ulls, un gest habitual de reacció a la picor, al cansament ocular o a la sensació de cos estrany que, realitzat repetidament, pot debilitar la còrnia i generar risc de desenvolupar un queratocon.

Per contra, és aconsellable adoptar altres hàbits que sí que són beneficiosos per a la salut ocular, com ara fer descansos visuals cada 20 minuts quan s’estan duent a terme activitats en les quals predomina la visió de prop (llegir, treballar amb l’ordinador, consultar el mòbil…) . En aquestes situacions, el parpelleig disminueix fins a un 30% i, conseqüentment, la llàgrima s’evapora més ràpid i l’ull es resseca.

5. Suplements àcids grassos omega 3

El consum de suplements alimentaris rics en àcids grassos omega 3 en altes dosis ajuda a millorar la qualitat de la llàgrima i té un efecte antiinflamatori, cosa que pot ser molt beneficiosa si tenim en compte que la majoria de pacients amb ull sec presenten inflamació de la superfície ocular.

6. Antiinflamatoris

L’ús d’antiinflamatoris només es recomana en casos específics i ha de ser sempre sota prescripció de l’especialista, ja s’administrin de manera esporàdica o crònica (generalment, indicat en persones amb blefaritiso en pacients amb ull sec sever associat a la síndrome de Sjögren).

7. Antibiòtics

Els antibiòtics tòpics o per via oral també s’han de prendre únicament si així ho prescriu l’especialista (en aquest cas, indicat generalment per a blefaritis).

8. Revisions periòdiques

A més de lesvisites per aplicar els tractaments oportuns a la consulta, s’aconsella fer revisions periòdiques, aproximadament cada 3-6 mesos, per dur a terme un seguiment exhaustiu de la malaltia, que gràcies a l’equip d’optometristes especialistes en ull sec de l’IMO es complementa amb consultes telefòniques amb el pacient per comentar l’evolució, les pautes de tractament, etc.

Com trencar el cercle viciós de l’ull sec

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.