Què són els hipotensors oculars?
Els hipotensors oculars són fàrmacs que redueixen la pressió intraocular actuant per mecanismes diferents que poden complementar-se. Uns disminueixen la producció d’humor aquós, mentre que d’altres n’augmenten el flux de sortida per la via convencional (la trabècula). També hi ha un grup de fàrmacs que augmenten el drenatge de l’humor aquós per la denominada via uveoescleròtica.
Actualment, hi ha una varietat àmplia de col·liris que es poden prescriure als pacients, molts dels quals sense conservants per millorar la tolerància i per prevenir problemes de superfície ocular (ull sec, irritació…) a causa d’un ús prolongat. Així mateix, s’han desenvolupat combinacions de fàrmacs en un mateix col·liri per evitar augmentar el nombre de gotes que s’han d’aplicar diàriament.
En quins casos es fan servir?
Es prescriuen tant per a determinats casos d’hipertensió ocular com per al glaucoma.
Sobretot en pacients amb glaucoma d’angle obert –el tipus més freqüent–, el tractament de la patologia sol iniciar-se amb l’ús de fàrmacs, que habitualment són el primer esglaó terapèutic (abans de passar a altres opcions com ara la cirurgia si no es toleren bé o són insuficients per controlar la malaltia).
Exàmens previs
Cal fer-se una revisió oftalmològica completa, que generalment inclou les proves següents: campimetria (camp visual), tonometria (pressió intraocular), gonisoscòpia (angle iridocorneal), paquimetria (gruix de la còrnia) i OCT o HRT (nervi òptic).
Mitjançant aquesta exploració es pot determinar correctament el tipus de glaucoma i la fase en què està, a part d’identificar la presència d’altres patologies oculars.
Abans del tractament
S’ha d’avaluar i consultar al pacient l’existència d’alguna patologia cardíaca o pulmonar, ja que els fàrmacs aplicats en aquest tractament poden estar contraindicats.
Durant el tractament
Complir amb el tractament i ser constant en l’ús dels fàrmacs és clau per controlar la hipertensió ocular i el glaucoma, especialment si tenim en compte que és una malaltia crònica.
Cada col·liri té unes pautes d’administració concretes (instil·lació 1, 2 o 3 vegades al dia), que el pacient ha de seguir segons les indicacions de l’oftalmòleg per aconseguir l’efecte hipotensor desitjat i, alhora, minimitzar possibles efectes secundaris.
Així mateix, també és important posar-se correctament les gotes a partir de les instruccions de l’especialista i del prospecte del medicament.
Riscos
Després de confirmar l’absència de qualsevol patologia cardíaca o pulmonar, el pacient no corre riscos significatius si se sotmet a aquest tractament.
Els col·liris amb conservants aplicats prolongadament poden provocar molèsties i inflamació de la superfície ocular, davant la qual cosa és important consultar l’oftalmòleg per valorar l’estratègia terapèutica adient.
Finalment, cal considerar que un mal compliment del tractament per part del pacient pot reduir-ne l’eficàcia.
Patologies associades
Experts que duen a terme aquest tractament
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
És molt important que el pacient amb pressió ocular elevada, principal factor de risc del glaucoma, sigui molt escrupolós a seguir el tractament i les recomanacions de l’oftalmòleg.
Entre d’altres, hi ha fàrmacs que provoquen una pujada de la pressió intraocular. És per això que els pacients s’han de revisar periòdicament la pressió intraocular i consultar al seu oftalmòleg els medicaments que prenen.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 9:00 a 19:00h