L’ull vermell és una patologia molt habitual. El Dr. Gris ens explica quines causes té i per què pot ser perjudicial automedicar-se
9 d'agost de 2012
Què és l’ull vermell?
Parlem d’ull vermell quan la part blanca de l’ull pren una coloració vermellosa. Molt sovint es deu tan sols a una inflamació de la superfície ocular, però a vegades la inflamació és de l’interior de l’ull i això pot ser símptoma d’una patologia més greu.
Quines són les causes més freqüents de l’ull vermell?
Afortunadament, la majoria de pacients que presenten ull vermell tenen només una inflamació lleu a la superfície ocular que pot ser deguda a diverses patologies. Les més freqüents són la conjuntivitis, però també la síndrome d’ull sec i les alteracions relacionades amb l’ús de lents de contacte. Cada causa tindrà un tractament específic, en la majoria de casos molt efectiu:
Conjuntivitis
Hi ha diversos tipus de conjuntivitis, cadascuna amb un tractament específic. A l’estiu sorgeixen les conjuntivitis al•lèrgiques i les irritatives, a causa de les piscines o dels aires condicionats, i durant tot l’any les conjuntivitis bacterianes i les víriques, molt sovint associades a refredats. Cada tipologia requerirà un tractament o altre (antibiòtic, antiinflamatori, llàgrimes artificials, etc.) i hem de saber que el tractament que funciona en uns casos, en d’altres pot ser perjudicial.
Ull sec
Alguns casos d’ull vermell són deguts a la sequedat ocular. Consisteix en un conjunt de símptomes i de molèsties degudes a una mala lubricació de la superfície de l’ull, sigui perquè l’ull produeix poca llàgrima o perquè la llàgrima és inestable i de mala qualitat i per tant s’evapora ràpidament i acaba produint sequedat. La sensació de sequedat i de coïssor sol disminuir quan tanquem els ulls. La majoria de pacients tenen un ull sec lleu i poden controlar-se bé amb l’ús de llàgrimes artificials, sigui de manera ocasional (davant de l’ordinador, amb l’aire condicionat o en situacions específiques en què han de rebre el tractament), però d’altres ho han de fer contínuament. Hi ha tractaments que poden personalitzar-se segons el tipus d’ull i la comoditat del pacient.
Mal ús de les lents de contacte
El mal ús de lents de contacte és una causa freqüent d’ull vermell. Pot ser per ús abusiu si les duem massa temps, per dormir-hi, per fer-ne una higiene inadequada, i ara a l’estiu també per banyar-s’hi al mar o a la piscina. És una pràctica bastant freqüent, però no és recomanable perquè hi ha un paràsit, l’acanthamoeba, un organisme cel•lular que sol ser a l’aigua i que, tot i que no és habitual, pot afectar els portadors de lentilles i produir una infecció greu, sobretot si no es tracta els primers dies. Per tant, es pot anar a la platja, al riu, al pantà o a la piscina amb lents de contacte, però sense banyar-s’hi, per evitar riscos.
En quins casos cal acudir a l’oftalmòleg?
En principi, si no hi ha pèrdua de visió ni dolor, no ens hem de preocupar gaire. Si només hi ha una vermellor per una irritació puntual, normalment les llàgrimes artificials sense conservants alleujaran el problema, i sols és convenient la visita a l’oftalmòleg si al cap de 24 hores no ha remès. Però si hi ha pèrdua de visió o dolor, l’ull vermell pot respondre a una afectació més greu a la còrnia i la visita a l’oftalmòleg ha de ser urgent.
Precaucions per uns ulls sans a l’estiu
L’ull requereix les mateixes cures que la pell: bona hidratació i mesures protectores davant les agressions del sol, el clor, els desinfectants de les piscines, etc.
Les principals recomanacions serien:
- Dur ulleres de sol per a l’exposició solar prolongada
- Lubricar l’ull amb llàgrima sense conservants si es produeix sequedat ocular
- Fer servir ulleres de bany si estem molta estona a l’aigua, sobretot els nens
- No banyar-se amb les lents de contacte per evitar complicacions que puguin agreujar-se.
Recomanacions en cas d’ull vermell: no automedicar-se
Els tractaments cada cop són més personalitzats perquè cada pacient és un món, i fins i tot cada ull pot evolucionar de manera diferent. L’efectivitat dels medicaments és cada vegada més gran, però el tractament que és adequat en un cas pot ser perjudicial en un altre. Per això és important no automedicar-se i consultar els experts.
Si a més d’ull vermell hi ha pèrdua de visió general, la visita a l’oftalmòleg serà urgent
Pots escoltar aquí l’entrevista sencera d’Onda Cero (“Pont Barcelona-Madrid” del 16 de juliol de 2012, minut 1:30).
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h