Què és la cataracta congènita?
Parlem de cataracta congènita quan un nen neix amb cataracta, és a dir, quan neix amb el cristal•lí opac i per tant no hi pot veure. La cataracta compromet la visió si és total o si és central però té la mida suficient per cobrir l’àrea pupil•lar (l’àrea central de l’ull a través de la qual entra la llum).
Poden ser unilaterals o bilaterals, poden ocórrer amb altres anomalies oculars (còrnia, retina…) i sovint són hereditàries. Hi ha també altres causes, com ara infeccions intrauterines, síndromes cromosòmiques o malalties metabòliques i renals. L’oftalmòleg i el pediatre hauran de descartar aquestes possibilitats.
Per què passa?
Amb el pas dels anys, el nostre cristal•lí esdevé més opac. L’envelliment és la principal causa de cataracta. Tanmateix, hi ha altres factors aliens a l’edat que poden produir-ne: condicionants genètics, traumatismes, malalties oculars o de l’organisme (com la diabetis) o el consum de certs fàrmacs. En alguns casos, la cataracta és congènita, és a dir, és present des del naixement.
Com es pot prevenir?
Les cataractes hereditàries o les que sorgeixen a causa d’altres patologies oculars associades no es poden prevenir. Cal tenir en compte que les revisions oftalmològiques tenen una gran importància, perquè a les primeres setmanes de vida el nen desenvolupa la seva capacitat visual correctament. És clau poder detectar-la aplicant un tractament correctiu a temps.
Símptomes
En alguns casos és el pediatre o són els pares mateixos els qui detecten una taca blanquinosa a l’àrea pupil•lar. En altres ocasions, la baixa visió de l’ull comportarà estrabisme (desviació ocular) o nistagme (moviment o tremolor de l’ull). Si es dóna qualsevol d’aquests símptomes cal portar el nen a un oftalmòleg.
Tractaments associats
Les primeres setmanes de vida son molt importants per a l’estimulació visual i perquè no es desencadenin els mecanismes cerebrals de l’ ull gandul. Necessitem rebre estímuls visuals en néixer per iniciar el desenvolupament visual de manera correcta. Per tant, la velocitat en el tractament és un factor molt important.
Testimonis
La mateixa tarda de la intervenció ja hi veia bé i encara avui, 17 anys després, segueixo sense utilitzar ulleres
Amèlia Petit
Barcelona
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
El fet de patir despreniment de vitri no hauria de perjudicar-te a l’hora d’operar-te de la cataracta. De fet, es calcula que la meitat de les persones de més de 65 anys pateixen cataractes i la majoria tenen, a més, despreniment de vitri. Pel que fa al despreniment de retina, si està operat amb èxit i convenientment, no suposa tampoc un factor de risc afegit en una cirurgia de cataractes.
Per estar-ne més segurs, seria convenient valorar si hi ha lesions a la retina que puguin produir complicacions al moment d’operar la cataracta, per la qual cosa es recomanaria una revisió amb un especialista en retina abans de sotmetre’s a cirurgia de cataracta.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h