Què són les cataractes?
Les cataractes són la pèrdua de transparència del cristal·lí, una estructura ocular amb les següents característiques:
- és la lent natural de l’ull que hi ha darrere de la pupil·la
- permet enfocar a diferents distàncies
- A través d’aquesta lent passen els raigs de llum cap a la retina i allà es formen les imatges
Per això, quan el cristal·lí s’opacifica i impedeix el pas nítid de la llum a la retina, el pacient pateix una pèrdua progressiva de visió.
La cataracta, primera causa al món de discapacitat visual
Es tracta de la primera causa de discapacitat visual al món (17 milions de persones amb ceguesa evitable per cataracta) i, als països desenvolupats, és la patologia més operada. A causa de l’augment de l’esperança de vida i de l’envelliment de la població, la seva prevalença va en augment.
Per què es produeix la cataracta?
Més d’un 80% de les cataractes estan relacionades amb l’edat, ja que l’envelliment és el principal responsable d’aquesta patologia.
Com a conseqüència dels processos oxidatius que afecten l’organisme, el cristal·lí va perdent amb el temps la seva elasticitat i capacitat d’enfocament (presbícia) i també la seva transparència (cataracta), de manera que es desenvolupa progressivament la malaltia. Per aquest motiu, la meitat de persones amb més de 65 anys la pateixen.
Les causes de la cataracta
No obstant això, és un error pensar que la cataracta només es dona en gent gran, ja que també pot presentar-se des del naixement (cataracta congènita) o estar propiciada per diferents factors aliens a l’edat:
- Condicionants genètics
- Traumatismes
- Malalties oculars, com l’alta miopia o la uveïtis
- Malalties de l’organisme, com la diabetis, l’obesitat o la hipertensió arterial
- Consum de certs fàrmacs, com els corticoides
“Amb la catarata et vas adaptant no només a perdre visió sinó també a perdre característiques com el contrast. Per això, després d’operar-se, alguns pacients se sorprenen de la llum que són capaços de percebre de nou”. Dr. Güell – IMO Barcelona
Com es pot prevenir la cataracta?
La cataracta no es pot prevenir, però es pot diagnosticar de forma precoç, quan encara no resulta incapacitant per a la vida del pacient.
Quan operar les cataractes?
Per poder detectar-ne la presència i determinar-ne la tipologia, mida i localització, a més del moment indicat per operar-la, s’aconsellen revisions periòdiques amb l’oftalmòleg especialment a partir dels 40-45 anys (edat a la qual comença a activar-se el procés degeneratiu del ull).
Per evitar l’acceleració de la cataracta, també es recomana prestar atenció als hàbits de vida que perjudiquen la salut ocular i que poden contribuir a que aparegui, com ara el tabac, l’alimentació desequilibrada i l’exposició acumulada al sol sense protecció.
Símptomes de les cataractes
L’edat i la distribució de l’opacificació són els factors principals que determinen l’impacte de la cataracta sobre la visió i la qualitat de vida. Entre els símptomes comuns que noten els pacients destaquen:
- Visió borrosa, “ennuvolada” i, de vegades, doble
- Fotofòbia (molèstia excessiva davant la llum) i enlluernaments
- Disminució de la sensibilitat a colors, contrastos, relleus, profunditat…
- Empitjorament de la visió en dies assolellats
- Dificultat per conduir de nit
- Pèrdua de seguretat a l’hora de caminar o de pujar/baixar escales
- Augment de la miopia (visió llunyana poc nítida)
- Incapacitat per llegir lletres petites
- Recuperació sobtada de la visió que fa que deixin de necessitar-se ulleres de prop
- Canvis freqüents en la graduació de les ulleres
Pérdua de visió gradual
La pèrdua de visió que provoca la cataracta –tant en quantitat com en qualitat– sol ser gradual i és habitual que molts pacients no la percebin inicialment i s’hi adaptin, motiu pel qual experimenten un gran canvi després de la cirurgia.
Tractaments associats
Tractament de la cataracta
La pèrdua de visió a causa de la cataracta és reversible quirúrgicament, mitjançant una cirurgia que actua sobre el cristal·lí i que, gràcies a la seva alta eficàcia i seguretat, es pot practicar de forma cada vegada més primerenca per minimitzar l’impacte de la patologia.
La tècnica més habitual és la facoemulsificació, que consisteix a desfer la cataracta i aspirar-la, bé sigui a través del mètode convencional per ultrasons o amb el nou làser de femtosegon. L’IMO el va incorporar de forma pionera per aquesta intervenció el 2012 i, atesa la seva gran precisió, és útil sobretot en casos complexos, com ara els congènits o posttraumàtics.
Com és la cirurgia de cataractes?
La cirurgia de cataracta acaba amb el reemplaçament del cristal·lí opac per una lent intraocular artificial, que pot ser de diferents tipus en funció de les necessitats visuals de cada pacient per aconseguir la màxima independència de l’ús de correcció òptica després de l’operació.
Aquest procediment d’implantació d’una lent intraocular pseudofàquica (en substitució del cristal·lí) és també una de les opcions de cirurgia refractiva per corregir la vista cansada, ja que se supleix la lent natural de l’ull i se’n compensen els problemes d’enfocament abans que arribi a acusar la pèrdua de transparència per cataracta.
Fruit d’aquesta doble vessant, suposa l’operació ocular més practicada i va a l’alça, tot i que no s’ha de banalitzar per aconseguir uns resultats òptims.
Testimonis
La mateixa tarda de la intervenció ja hi veia bé i encara avui, 17 anys després, segueixo sense utilitzar ulleres
Amèlia Petit
Barcelona
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
El pacient pot notar petits cossos flotants, que són les restes capsulars a l’espai vitri, però passats uns quants dies, normalment, desapareixen. La fotocoagulació amb làser YAG s’aplica a la càpsula que subjecta la lent intraocular artificial i que, amb el temps, es torna opaca, amb la qual cosa el pacient perd visió. La fotocoagulació amb làser YAG no és dolorosa i aconsegueix, de manera ràpida, una millora visual.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
Podria ser símptoma d’una cataracta. La cataracta pot manifestar-se habitualment amb visió borrosa o doble, fotofòbia, dificultats per conduir de nit, augment de la miopia o recuperació de la visió de prop de manera inexplicable. És freqüent que les persones a les quals passa no vagin a l’oftalmòleg, ja que no és un símptoma molest. Per això es recomana fer revisions periòdiques a partir dels 40 anys, per detectar aquest tipus de patologies oculars degeneratives.
El fet de patir despreniment de vitri no hauria de perjudicar-te a l’hora d’operar-te de la cataracta. De fet, es calcula que la meitat de les persones de més de 65 anys pateixen cataractes i la majoria tenen, a més, despreniment de vitri. Pel que fa al despreniment de retina, si està operat amb èxit i convenientment, no suposa tampoc un factor de risc afegit en una cirurgia de cataractes.
Per estar-ne més segurs, seria convenient valorar si hi ha lesions a la retina que puguin produir complicacions al moment d’operar la cataracta, per la qual cosa es recomanaria una revisió amb un especialista en retina abans de sotmetre’s a cirurgia de cataracta.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h