Què és la ptosi palpebral infantil?
La ptosi palpebral (parpelles caigudes) és un descens de la parpella superior que clou el globus ocular en una proporció variable. Quan es produeix abans dels 8 anys s’anomena ptosi palpebral infantil.
Com que el nen està en un moment de desenvolupament i de creixement visual, una de les conseqüències específiques de no poder obrir l’ull amb normalitat pot ser l’aparició d’ ambliopia o “ull gandul”.
L’ull afectat no rep els estímuls visuals adequats i no desenvolupa tot el seu potencial.
Per què passa?
Els adults poden adquirir ptosi a causa d’una edat avançada, de traumes, de malalties del múscul o de desordres neurològics.
En els nens, però, la ptosi sol ser d’origen congènit (apareix des del naixement) i, en general, sol estar relacionada amb un mal desenvolupament del múscul que s’encarrega d’elevar la parpella.
La ptosi infantil no sol estar associada a antecedents familiars ni a cap altra patologia. Normalment és deguda a una alteració aïllada del desenvolupament embrionari del múscul elevador que, tot i estar ben connectat amb la parpellla, té menys força.
Hi ha altres causes menys freqüents com ara reaccions al·lèrgiques, malalties musculars (Steinert), malalties neurològiques (paràlisi supranuclear progressiva, síndrome de Horner, miastènia greu) i traumatismes locals.
En alguns casos excepcionals en què la ptosi apareix de manera ràpida en qüestió de dies o de poques setmanes, cal fer una exploració i proves d’imatge per descartar patologies greus com puguin ser aneurismes o tumoracions intracranials.
Com es pot prevenir?
La ptosi no es pot prevenir, però cal detectar-la a temps per poder fer el tractament adequat que permeti corregir el defecte.
Si la ptosi no es tracta a temps:
- Pot perjudicar el desenvolupament de la visió del nen, i provocar l’aparició d’altres malalties com ara ambliopia o “ull gandul”, estrabisme i visió borrosa
- Pot fer que, amb el pas dels anys, el tendó que uneix el múscul elevador amb la parpella es debiliti i s’estiri excessivament, de manera que produeixi la caiguda de la parpella i una important obstrucció a la pupil·la
Símptomes
Hi ha senyals inequívocs que ens permeten detectar si el nostre fill pateix ptosi palpebral, ja que la caiguda de la parpella superior es percep a simple vista. Amb tot, si és congènita i el nadó presenta una ptosi lleu, pot resultar difícil de percebre com a defecte visual i, amb els anys, arribar a convertir-se en un cas d’afecció severa.
És important que estiguem atents durant els primers anys de vida. Si notem que els nens presenten algun tipus de dificultat a mantenir els ulls oberts mentre llegeixen, escriuen o dibuixen, hem d’acudir a un especialista.
Altres símptomes de la ptosi palpebral infantil són:
- El nen alça celles i parpelles
- Inclina el cap cap enrere per veure-hi millor
- S’aixeca la parpella amb els dits
Tractaments associats
El tractament de la ptosi és quirúrgic. L’objectiu de la cirurgia és reparar el tendó que serveix per aixecar la parpella o bé aconseguir que el múscul recuperi el to habitual.
Actualment a l’IMO es practiquen vuit tècniques diferents, moltes de les quals són pioneres i que requereixen una gran experiència, en funció de les característiques de cada cas.
La ptosi no sol intervenir-se abans dels 5 anys.
Els motius són la difícil cooperació del nen en el procés d’avaluació prequirúrgica, el desenvolupament incipient de les estructures anatòmiques a restaurar i un postoperatori difícil de gestionar per a un nen tan petit.
L’única excepció seria que hi hagués risc d’ambliopia per oclusió de la pupil•la o torticoli. En aquest cas caldrà corregir la parpella ptòsica immediatament.
En els casos de ptosi traumàtica o al•lèrgica, s’aconsella esperar uns quants mesos per assegurar que la ptosi no pugui remetre per sí sola.
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
L’ull ambliop és l’ull que no ha desenvolupat la visió tenint les estructures oculars en bones condicions. La visió es desenvolupa des del naixement i l’ull va adquirint més capacitat de percebre els objectes: en diem agudesa visual. En l’ull ambliop, aquest desenvolupament de l’agudesa visual, per les raons que sigui, no es produeix. L’ull és anatòmicament normal, és a dir, té les estructures normals, però no ha desenvolupat la visió.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
Es coneix com a ptosi palpebral. És la disfunció del múscul elevador de la parpella. Es recomana visitar un oftalmòleg, ja que el tractament de la ptosi és quirúrgic. Hi ha diverses tècniques per reparar el tendó que serveix per alçar la parpella o bé aconseguir que el múscul recuperi el to habitual.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h