Què és la síndrome de l’ull sec?
L’ull sec és una malaltia multifactorial, complexa i crònica que afecta la superfície ocular i que produeix molèsties, problemes visuals i, en alguns casos, lesions a la còrnia i a la conjuntiva. Per tant, i malgrat que el seu nom pugui dur a equívoc, consisteix en molt més que, senzillament, “no tenir llàgrima”.
Es tracta d’una síndrome crònica, que afecta prop del 30% de la població i que requereix un diagnòstic i un tractament personalitzats. Hi ha diverses causes i tipus d’ull sec en funció dels quals varia el grau de severitat i l’estratègia terapèutica per obtenir els millors resultats en cada pacient.
Per què es produeix?
Generalment, l’ull sec es produeix per un dèficit de llàgrima (producció escassa o evaporació excessiva) o perquè aquesta és de mala qualitat a causa de problemes com la disfunció de les glàndules de Meibom (falta o alteració dels lípids que componen la llàgrima) o la blefaritis(inflamació de la parpella). A més, sol anar associat a diferents graus d’inflamació.
Les causes que el provoquen són molt diverses i poden donar-se de forma aïllada o confluir-ne diverses. Entre els principals factors de risc de l’ull sec destaquen els següents:
- Hormonal (adolescència / menopausa)
- Edat avançada
- Ús de lents de contacte
- Consum de fàrmacs antidepressius i antihistamínics (per l’al·lèrgia)
- Tractament amb quimioteràpia o radioteràpia
- Haver-se sotmès a una cirurgia ocular
- Factors ambientals (aire condicionat, calefacció, ambients secs o molt contaminats…)
- Alimentació (dèficit vitamínic)
- Malalties autoimmunes (artritis reumatoide, síndrome de Sjögren, fibromiàlgia)
Quins són els tipus d’ull sec?
Hi ha diferents tipus d’ull sec que és important determinar mitjançant un examen oftalmològic exhaustiu i proves diagnòstiques específiques. D’una exploració experta dependrà una orientació individualitzada i, amb això, un tractament a mida i eficaç.
- Aquodeficient: disminució de la producció de llàgrima, generalment del component aquós. Els casos més severs s’associen a la síndrome de Sjögren.
- Evaporatiu: evaporació ràpida de la llàgrima. És el motiu més freqüent, causat principalment per la disfunció de les glàndules de Meibom.
- Inflamatori: inflamació clínica o subclínica que està present en la major part de pacients amb ull sec.
- Neurotròfic: dèficit en la innervació de la còrnia, cosa que limita la secreció de llàgrima i la regeneració de la superfície ocular.
- Neuropàtic: alteració en la innervació de la còrnia, la causa i el mecanisme de la qual no es coneix encara avui, que es caracteritza per una gran intensitat dels símptomes amb una exploració ocular dins de la normalitat o amb alteracions mínimes.
Com es pot prevenir?
La detecció precoç de l’ull sec, mitjançant controls rutinaris a l’oftalmòleg (especialment en cas de tenir algun dels factors de risc), és important per actuar aviat sobre la simptomatologia i evitar les conseqüències que la malaltia pot comportar.
Un cop diagnosticada, també és aconsellable realitzar revisions periòdiques (aproximadament cada 3-6 mesos) i les visites que indiqui l’especialista per aplicar els tractaments oportuns. Així mateix, és fonamental que el pacient adopti una actitud preventiva per mantenir a ratlla l’ull sec i que segueixi algunes recomanacions clau que detallem a la secció de consells de salut ocular.
Símptomes
Els símptomes més habituals de l’ull sec són:
- Sequedat ocular
- Ull vermell
- Sensació de cos estrany
- Picor / coïssor
- Cansament ocular
- Irritació
- Llagrimeig
- Fotofòbia (intolerància anormal o molèstia excessiva per la llum)
- Visió fluctuant
Alguns casos d’ull sec, com el de tipus neuropàtic, produeixen molts símptomes, tot i que la exploració ocular no es troba gaire alterada.
El diagnòstic de la malaltia es basa en la simptomatologia del pacient recolzada per les dades que aporten proves diagnòstiques que mesuren la concentració, la quantitat i la qualitat de la llàgrima, a més de l’estat de les glàndules de Meibom (on es produeixen els lípids que aquesta conté).
Tractaments associats
En funció de la causa i de les característiques del pacient, l’ull sec pot requerir diferents tractaments dissenyats a mida. Més enllà de les llàgrimes artificials (preferiblement substàncies de farciment i sense conservants) i de les pomades lubricants, hi ha tractaments a la consulta que s’ofereixen a l’Àrea d’Ull Sec de l’IMO i que contribueixen eficaçment a millorar la simptomatologia.
Tanmateix, atès que és una malaltia crònica, el tractament de l’ull sec no acaba en sortir de la consulta oftalmològica, sinó que requereix un seguit de cures i d’hàbits que el pacient ha de mantenir a casa:
Higiene palpebral per eliminar l’excés de bacteris i de greix. S’ha d’aplicar calor sobre les parpelles, fer-los un massatge i netejar-les amb solució sabonosa o tovalloletes específiques.
Extremar la precaució en cas de ser portador de lents de contacte i consultar-ne el tipus més idoni, a més de fer-ne un ús i manteniment correctes.
Mesures ambientals com ara evitar la calefacció i l’aire condicionat, utilitzar humidificadors, protegir-se els ulls amb ulleres i hidratar-los amb llàgrimes artificials sense conservants.
Fer descansos visuals cada 20 minuts (apartar la mirada de l’activitat de visió propera en la qual estiguem immersos) i evitar altres hàbits com ara fregar-se els ulls.
Consumir suplements àcids grassos omega 3 en altes dosis per millorar la qualitat de la llàgrima.
Antiinflamatoris o antibiòtics tòpics o via oral, sempre sota prescripció de l’especialista.
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
La menopausa constitueix un factor de risc en l’aparició o accentuació de determinats problemes visuals. La raó són els canvis hormonals que es produeixen en aquest període, ja que les superfícies de la còrnia i la conjuntiva de l’ull contenen receptors d’hormones sexuals que, en veure alterada la seva quantitat, modifiquen la quantitat i la qualitat de la pel•lícula lacrimal. Per això, una de les patologies més comunes entre les dones més grans de 50 anys és l’ull sec, caracterizat per la irritació, la coïssor, l’enrogiment i la sensació de sorreta a causa d’una mala lubricació ocular.
Les alteracions en els nivells d’hormones són habituals en aquesta etapa i no han de ser motiu de preocupació, tot i que és bàsic prestar una especial atenció a qualsevol canvi en la visió i fer revisions oftalmològiques periòdiques per controlar-ne l’evolució.
Quan la qualitat o quantitat de llàgrima no és bona –quan no està dins de cert rang– l’organisme reacciona i, com a mesura de protecció, s’estimula la segregació de llàgrima. Comença un cercle: l’ull percep que està sec i produeix una mica de llàgrima, però, com que segueix sent deficient i no soluciona el problema, torna a percebre que està sec i a produir una mica més de llàgrima. Així successivament fins que s’excedeix la capacitat del sistema de drenatge lacrimal i l’ull plora.
Per aquesta raó, l’ús de llàgrimes artificials en pacients amb ull sec resol en la majoria de casos el problema del llagrimeig, ja que l’ull està ben lubricat i es restableix l’equilibri.
En situacions en què augmenten els símptomes, com ara contacte amb el clor de les piscines, exposició al sol o al vent, aires condicionats i esforç visual (lectura, conducció, etc.), s’ha d’augmentar l’ús de llàgrimes artificials. Amb tot, els pacients que no controlin la simptomatologia amb l’ús de llàgrimes artificials haurien d’acudir a l’oftalmòleg per valorar la possibilitat d’afegir-hi altres tractaments.
És el resultat d’alteracions de la secreció lacrimal i palpebral que poden provocar enrogiment, coïssor, picor i sensació de cos estrany i de cansament ocular. La lubricació adequada de l’ull és possible quan hi ha un equilibri en la producció de llàgrimes de bona qualitat i un sistema palpebral normal. Quan aquest equilibri es trenca o s’altera per factors externs, la producció de llàgrimes disminueix i hi ha propensió a desenvolupar ull sec.
L’envelliment cel•lular normal de l’ésser humà comporta una reducció de la producció de llàgrimes. De fet, es calcula que entre els 10 i els 40 anys la producció es redueix un 50%. A més, altres causes comunes de l’ull sec són infeccions oculars (conjuntivitis, úlceres de còrnia, etc.), factors externs o ambientals (sol, vent, clor, lents de contacte…) i certs medicaments. Els cosmètics i les cremes de neteja poden provocar irritació i alterar la llàgrima normal.
L’ull sec és una alteració crònica que es produeix quan la superfície de l’ull no està ben lubricada per falta de llàgrima o perquè és de mala qualitat, cosa que pot causar molèsties oculars, problemes visuals i lesions a la còrnia o a la conjuntiva. Per evitar-ho, es recomana no exposar-se a corrents d’aire i evitar la sequedat i la pol•lució ambiental. En la majoria de casos no es pot tractar directament la causa de l’ull sec i cal fer un tractament substitutiu amb llàgrimes artificials o pomades lubricants que ajuden a controlar la sequedat i la irritació. Si amb aquest tractament no disminueixen els símptomes, hi ha l’opció de preservar les llàgrimes de la persona afectada amb el bloqueig dels conductes lacrimals, inserint un minúscul tap que evita el drenatge ràpid de les llàgrimes i permet conservar la hidratació ocular i protegir l’ull. Els pacients amb ull sec més sever poden requerir altres tractaments addicionals que l’oftalmòleg haurà de valorar.
Els músculs de la parpella permeten pestanyejar unes 20.000 vegades al dia.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h