Què és l“ull gandul”?
L’ambliopia o “ull gandul” consisteix en la baixa visió d’un dels ulls o de tots dos per manca d’ús en el periode de desenvolupament visual (abans dels 8 anys aproximadament). L’”ulll gandul” és una patologia que s’origina a la infantesa, però si no es diagnostica i es tracta de manera precoç pot prolongar-se durant l’edat adulta.
Per què es produeix?
Les causes principals són:
- Estrabisme: quan els ulls estan desviats i cada un apunta en una direcció, el cervell del nen, que té una gran capacitat d’adaptació, suprimeix la visió d’un dels ulls per evitar una situació anòmala i no veure-hi doble.
- Defecte refractiu: quan el nen té hipermetropia, astigmatisme o miopia, la imatge que arriba al cervell no és nítida i per això tria la visió de l’ull amb menys defecte refractiu.
- Cataractes, ptosi palpebral (caiguda de la parpella), malalties retinals: són altres malalties que interfereixen en el correcte desenvolupament de la visió a l’edat pediàtrica.
Com es pot prevenir?
Tots els nens s’haurien de fer una revisió oftalmològica per descartar l’ambliopia abans de fer els 3 anys. Cal fer un diagnòstic precoç i poder tractar amb garanties l’”ull gandul” i evitar la continuïtat de la patologia en edat adulta. L’oftalmòleg pediàtric pot fer una exploració per descartar aquesta patologia a qualsevol edat, encara que el nen sigui molt petit i que no col•labori.
Símptomes
Els pares, professors o cuidadors poden tenir-ne sospites en cas de comportament visual anòmal si, per exemple, el nen:
- No identifica els familiars de manera adequada en distàncies llargues
- S’acosta molt els objectes a la cara
- Desvia un ull
En la majoria de casos, com que hi veu bé amb un dels ulls, el nen actua amb total normalitat i l’ambliopia no es detecta fins que s’acut a una revisió rutinària amb el pediatra, l’òptic o l’oftalmòleg.
Tractaments
El tractament consisteix a corregir-ne la causa (estrabisme, defecte refractiu, caiguda de la parpella…) i, alhora, fer treballar l’ull gandul penalitzant l’ull sa. La fórmula que ofereix més bons resultats i amb més rapidesa és l’oclusió de l’ull sa amb un pegat durant un període de temps que dependrà del grau d’ambliopia i de l’edat del nen.
Hi ha altres mètodes de penalització de l’ull sa, com ara l’ús de col•liri dilatador per provocar la visió borrosa de l’ull sa o la prescripció d’ulleres amb una graduació no necessària per a l’ull bo.
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
L’ull ambliop és l’ull que no ha desenvolupat la visió tenint les estructures oculars en bones condicions. La visió es desenvolupa des del naixement i l’ull va adquirint més capacitat de percebre els objectes: en diem agudesa visual. En l’ull ambliop, aquest desenvolupament de l’agudesa visual, per les raons que sigui, no es produeix. L’ull és anatòmicament normal, és a dir, té les estructures normals, però no ha desenvolupat la visió.
Les oclusions oculars es fan per fer treballar més l’ull malalt: es tapa l’ull sa per combatre l’ambliopia. En funció del grau de visió i de l’edat del pacient es requerirà tapar amb més intensitat l’ull bo perquè desenvolupi la visió de l’ull ambliop.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 9:00 a 19:00h