Què són els tumors palpebrals i orbitaris?
Són els tumors localitzats al voltant de la parpella o a l’òrbita (cavitat en la qual s’allotja el globus ocular).
Els tumors palpebrals són molt comuns. La majoria són benignes i es poden tractar de manera senzilla sense que deixin cap cicatriu visible. També hi ha una varietat de tumors malignes que poden afectar la regió periocular (la del voltant de l’ull).
Els tumors orbitaris són poc freqüents. La majoria són benignes i de lenta evolució. No obstant això, alguns tumors malignes poden aparèixer de manera sobtada i experimentar un creixement molt ràpid. En aquest cas és necessari acudir a l’oftalmòleg d’urgència perquè pot requerir un tractament com abans millor.
Per què es produeixen?
Alguns tumors palpebrals estan relacionats amb l’exposició solar i solen presentar-se en persones de més de 40 anys. La pell clara és un factor de risc molt important. En el cas dels tumors orbitaris, molts són d’origen congènit.
Com es poden prevenir?
Únicament en el cas de tumors palpebrals es poden prendre mesures de prevenció com ara protegir-se del sol, especialment les persones de pell clara.
En la resta de casos és difícil actuar preventivament, tot i que és important obtenir un diagnòstic i un tractament precoços. En els casos més greus, el temps pot ser crucial per salvar l’ull, la visió i fins i tot la vida del pacient.
Les persones amb nòduls, berrugues, ulceracions o altres irregularitats a la zona de les parpelles han de fer un seguiment periòdic d’aquestes lesions.
Si té lloc un canvi de forma, de color, de consistència (sagnat, ulceració), clínica (coïssor) o de mida, s’ha d’anar a l’oftalmòleg perquè faci una extirpació i un posterior estudi del tipus de lesió.
Símptomes
Els tumors palpebrals són molt visibles i apareixen sovint en forma de nòdul o d’úlcera. A vegades el pacient minimitza la importància d’algunes protuberàncies de poca mida, berrugues o “granets”, que poden estar indicant l’existència d’un tumor.
En el cas dels tumors orbitaris, el pacient pot experimentar proptosi o exoftàlmia (desplaçament anterior del globus ocular), dolor, alteracions en la mobilitat ocular, desplaçament del globus ocular o pèrdua de visió produïda per la compressió del nervi òptic a causa del tumor.
Els tumors malignes poden aparèixer de manera sobtada i experimentar un creixement molt ràpid sense haver donat símptomes previs.
Tractaments associats
El tractament consisteix a extreure el tumor amb cirurgia de mínima incisió i, en funció de cada cas, pot ser necessària l’ajuda de quimioteràpia o radioteràpia aplicada en coordinació amb un oncòleg.
Els tumors palpebrals poden comportar l’extracció d’una part important de la parpella. És per aquest motiu que el cirurgià oculoplàstic ha d’aplicar posteriorment tècniques de reconstrucció per restablir l’aparença i la funció palpebral.
Les lesions malignes poden tornar a aperèixer al cap d’un temps al mateix lloc o a prop, per la qual cosa és convenient fer-ne un seguiment periòdic després de la cirurgia.
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Pot ocórrer que els tumors palpebrals es confonguin amb mussols, petits grans o bonyets enrogits que apareixen al marge palpebral (tant a la part interior com a l’exterior de la parpella).
La principal diferència és que els mussols són més aguts –apareixen i desapareixen pocs dies després i la molèstia i el dolor són intensos–, mentre que els tumors palpebrals són més silents. És a dir, tenen una evolució més lenta, solen anar creixent a poc a poc i en molts casos no produeixen dolor.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h