Què és l’estrabisme infantil?
L’estrabisme és un defecte visual que consisteix en la pèrdua de paral•lelisme dels ulls, de manera que cada ull mira en una direcció.
A vegades un dels ulls és el dominant i l’altre es desvia, però també pot passar que hi hagi alternança ocular, és a dir, que una estona es miri amb l’ull dret (desviant l’esquerre) i una estona amb l’ull esquerre (desviant el dret).
Hi ha diferents tipus d’estrabisme i cadascun té les seves característiques clíniques, edat d’inici, pronòstic i tractament.
Alguns estrabismes es presenten abans dels 6 mesos de vida (estrabisme congènit) i altres apareixen uns quants anys més tard o fins i tot quan ja som aduts.
“A partir dels 10 anys ja no es pot recuperar un ull gandul i possiblement caldrà recórrer a la cirurgia per corregir l’estrabisme”. Dra. Wert – IMO Barcelona
Per què passa?
En l’aparició de l’estrabisme hi poden influir diverses causes. Entre els factors oftalmològics, el primer que s’ha d’estudiar és la seva associació amb algun defecte refractiu com, per exemple, la miopia.
Com que el control de l’alineament ocular es produeix al cervell, qualsevol estat de “sobrecàrrega” per al sistema nerviós central pot desencadenar estrabisme: un quadre febril greu, una malaltia o fins i tot l’estrès que solen patir els nens quan canvien de col•legi, en una separació, etc.
Com es pot prevenir?
L’estrabisme no es pot prevenir però es pot detectar de manera precoç. Els pares del nen solen ser els primers a adonar-se de la desviació ocular.
Sovint l’estrabisme es presenta de manera intermitent i és més freqüent en estats de cansament o de debilitat: febre, son, etc.
Per poder corregir adequadament l’estrabisme, és molt important detectar-lo abans dels 7 anys.
Encara que la correcció de la desviació es pot fer després, ja no es recupera la visió de l’ull afectat.
Símptomes
La conseqüència més greu de l’estrabisme és l´ambliopia o ull gandul.
Es produeix perquè, per evitar veure-hi doble, el cervell del nen suprimeix la visió d’un dels ulls. D’aquesta manera, l’ull que fa servir menys es va tornant “gandul“.
Una altra conseqüència de l’estrabisme és la pèrdua de la visió binocular, és a dir, la capacitat de veure-hi en rellleu, de calcular distàncies i de veure-hi en 3D.
A més de la part estrictament fisiològica, cal considerar la càrrega estètica i psicològica que suposa per als nostres fills tenir un ull desviat.
Tractaments associats
El metge ha de fer una revisió oftalmològica completa per valorar el grau de desviació, la motilitat ocular, la refracció i el fons d’ull.
Si d’entrada hi ha un defecte refractiu, s’ha de tractar amb correcció òptica (ulleres o lentilles).
Generalment, la correcció òptica guareix per si sola l’estrabisme.
Si es desenvolupa una ambliopia caldrà recuperar la visió de l’ull en qüestió, cosa que normalment s’aconsegueix tapant l’ull sa amb un pegat.
Si, un cop corregits els defectes òptics i l’ambliopia, la desviació ocular persisteix, farà falta una operació quirúrgica.
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Sí, l’estrabisme és una patologia que pot aparèixer a qualsevol moment de la vida. En moltes ocasions, debuta de forma sobtada en la infància i en alguns casos es relaciona amb un quadre de malestar general (com un refredat o una grip) o d’estrès emocional (per exemple, arran d’una separació dels pares o d’un canvi de col·legi). Així mateix, els adults poden tenir estrabismes latents o controlats que poden descompensar-se en associar-se a situacions d’estrès físic o mental.
L’ull ambliop és l’ull que no ha desenvolupat la visió tenint les estructures oculars en bones condicions. La visió es desenvolupa des del naixement i l’ull va adquirint més capacitat de percebre els objectes: en diem agudesa visual. En l’ull ambliop, aquest desenvolupament de l’agudesa visual, per les raons que sigui, no es produeix. L’ull és anatòmicament normal, és a dir, té les estructures normals, però no ha desenvolupat la visió.
Les oclusions oculars es fan per fer treballar més l’ull malalt: es tapa l’ull sa per combatre l’ambliopia. En funció del grau de visió i de l’edat del pacient es requerirà tapar amb més intensitat l’ull bo perquè desenvolupi la visió de l’ull ambliop.
Pot ser que tingui estrabisme (desviació ocular). Sovint aquesta malaltia típica de la infantesa es presenta de manera intermitent i és més freqüent en estats febrils. És important portar el nen a l’oftalmòleg per diagnosticar-lo i tractar-lo abans dels 7 o 8 anys -quan acaba la fase de maduració visual- i que el problema no persisteixi a l’edat adulta.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h