Què és la luxació de la lent intraocular?
La luxació de la lent intraocular (LIO) és una condició molt rara que afecta persones prèviament intervingudes de cataractes i que consisteix en el desplaçament de la lent implantada cap a la cavitat vítria de l’ull. En altres ocasions, la lent es descentra de l’eix visual però no arriba a caure en la cavitat vítria (subluxació).
El desplaçament de la lent intraocular provoca canvis en la visió i, si arriba a caure en la cavitat vítria, pot produir traccions causades pels moviments propis de l’ull, que deriven en despreniment de retina i/o hemorràgies vítries.
Per què es produeix?
S’estima que entre el 0,05% i el 3% dels pacients intervinguts de cataractes patiran espontàniament una luxació de la LIO. Així mateix, alguns estudis posen de manifest que la incidència és més alta 5 anys després de la cirurgia.
Generalment, els pacients que la pateixen presenten les següents lesions o intervencions prèvies:
- Síndrome de Pseudoexfoliació del Cristal·lí (PSX), que consisteix en el trencament de les fibres dels lligaments que sostenen aquesta lent natural de l’ull (zònula).
- Alta miopia
- Cirurgies realitzades anteriorment, com per exemple les de glaucoma o vitrectomia
- Traumatismes oculars
Com es pot prevenir?
La luxació de la LIO no es pot prevenir, ja que ocorre espontàniament. No obstant això, és important que els pacients intervinguts de cataractes realitzin revisions periòdiques i visitin urgentment l’oftalmòleg si noten una pèrdua de visió.
Símptomes
Símptomes de la luxació de la Lent intraocular
El símptoma més característic de la LIO és la pèrdua de visió, encara que alguns pacients també refereixen veure-hi borrós o desenfocat. No produeix dolor.
Tractaments associats
Si la lent és a la cavitat vítria, el tractament consisteix a realitzar una vitrectomia, amb la finalitat d’extreure-la i d’implantar-ne una altra o col·locar-la de nou. En els casos en els quals la LIO no ha arribat a desplaçar-se fins a la cavitat vítria, el cirurgià la maneja i la recol·loca sense necessitat de realitzar una vitrectomia.
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Si un pacient operat de cataractes o d’un altre procés intraocular pateix una pèrdua severa de visió amb l’ull notablement vermell i dolor ocular, ha d’acudir tan aviat com pugui a l’oftalmòleg sense esperar ni un dia, ja que aquesta urgència pot ser fonamental per a la visió de l’ull.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
El fet de patir despreniment de vitri no hauria de perjudicar-te a l’hora d’operar-te de la cataracta. De fet, es calcula que la meitat de les persones de més de 65 anys pateixen cataractes i la majoria tenen, a més, despreniment de vitri. Pel que fa al despreniment de retina, si està operat amb èxit i convenientment, no suposa tampoc un factor de risc afegit en una cirurgia de cataractes.
Per estar-ne més segurs, seria convenient valorar si hi ha lesions a la retina que puguin produir complicacions al moment d’operar la cataracta, per la qual cosa es recomanaria una revisió amb un especialista en retina abans de sotmetre’s a cirurgia de cataracta.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h