Què és l’astigmatisme?
- L’astigmatisme és un defecte refractiu que provoca que les imatges s’enfoquin damunt la retina de manera distorsionada
- Afecta la visió tant de prop com de lluny.
- Pot aparèixer sol o associat a miopia o hipermetropia
- Sol ser estable durant tota la vida.
Per què passa?
- Generalment, per un problema a la curvatura de la còrnia, la qual adopta una forma el·líptica o ovalada i que impedeix l’enfocament clar dels objectes propers i dels llunyans.
- A més, la causa e l’astigmatisme pot ser/sorgir:
- hereditària
- com a conseqüència de traumatismes
- per una malaltia
- després d’una cirurgia
Com es pot prevenir?
No es pot prevenir.
Però es pot diagnosticar a través d’una consulta oftalmògica.
En aquest sentit, les proves més comunes són:
- una prova de refracció
- una topografia corneal (si és necesari)
Alguns casos especials o més complexos poden requerir un altre tipus de proves per fer-ne el diagnòstic i/o control evolutiu.
Símptomes
Depenen de l’edat de la persona.
Els símptomes més habituals són:
- les imatges es perceben distorsionades (símptoma més freqüent)
- mala agudesa visual de lluny
- dificultat per veure detalls subtils, tant de prop com de lluny
- mal de cap, dolors oculars o marejos com a resultat de l’esforç muscular que fa l’ull en intentar compensar el defecte amb l’acomodació del cristal•lí (lent natural de l’ull l’elasticitat del qual permet enfocar). Això s’esdevé especialment en els casos d’astigmatisme associat a hipermetropia.
L’astigmatisme pot provocar malestar (mal de caps o marejos)
Si l’astigmatisme del pacient és reduït (menys d’1 diòptria), pot ser que no afecti la visió.
Tractaments associats
L’astigmatisme es pot corregir amb ulleres o amb lents de contacte tòriques.
Cirurgia refractiva
Les persones que volen prescindir d’ulleres o de lentilles poden optar per fer-se una cirurgia refractiva. Aquest tipus d’intervenció ofereix tècniques personalitzades segons les característiques de cada persona:
Tècniques làser: el làser d’excímer, en alguns casos assistit pel làser de femtosegon, s’aplica al gruix de la còrnia i permet corregir astigmatismes mitjans.
Tècniques incisionals (queratotomies arcuades): consisteixen a fer incisions a la superficie corneal, que permeten corregir tant astigmatismes baixos, com mitjans i alts.
Lents intraoculars tòriques: poden ser fàquiques (s’implanten entre la còrnia i el cristal·lí) o pseudofàquiques (substitueixen el cristal•lí). Habitualment es fan servir per corregir astigmatismes mitjans i/o alts.
Per determinar la tècnica més adequada en cada cas és important posar-se en mans de l’oftalmòleg.
Prop del 80% de l’èxit de la cirurgia dependrà de: un bon diagnòstic y la correcta indicació del tipus d’intervenció a fer.
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Durant uns quants dies, especialment durant les dues primeres setmanes, ha d’evitar fregar-se els ulls, banyar-se a piscines i maquillar-se les parpelles.
En general, el pacient operat de LASIK té una visió acceptable o semblant a la màxima visió que tenia al cap de poques hores. Amb tot, a vegades la visió triga al voltant d’una setmana a millorar.
Sí, pot fer qualsevol esport, de la mateixa manera que també poden practicar-ne tots els pacients operats de qualsevol patologia, sempre que les seves condicions físiques ho permetin i sempre que hagin transcorregut uns quants dies des de la intervenció.
Avui dia hi ha diverses tècniques. La més popular per als petits defectes refractius, tant la miopia como la hipermetropia com l’astigmatisme, és el LASIK. Però també hi ha altres opcions per a casos més especials: lents fàquiques, extracció del cristal•lí, lents intracorneals o anells intraestromals.
El queratocon es produeix a causa d’un aprimament de la zona central de la còrnia, la forma habitualment esfèrica de la qual passa a ser de con, cosa que provoca un astigmatisme irregular que distorsiona les imatges i disminueix la visió. Normalment, és degut a factors genètics (en el 25% dels casos es transmet de pares a fills), tot i que també està relacionat amb l’al•lèrgia ocular o amb el fregament continu dels ulls.
El queratocon no es pot prevenir però podem frenar-ne l’evolució. Detectar precoçment aquesta malaltia pot evitar casos molt avançats que poden arribar a requerir un trasplantament de còrnia (és la primera causa de trasplantament en pacients joves). En casos lleus es pot aconseguir una bona visió amb ulleres o lents de contacte rígides; en els que hi ha progressió, l’encreuament corneal ofereix un gran índex d’èxit, impedeix que el queratocon avanci i millora la regularitat de la còrnia. La tècnica consisteix a administrar unes gotes de vitamina a la superfície de la còrnia i posteriorment exposar-la a una llum ultraviolada de baixa potència que provoca una reacció química que augmenta la rigidesa de la còrnia, debilitada a causa del queratocon.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h