Què és la queratitis?
La queratitis és una inflamació de la còrnia, l’estructura més anterior i transparent del globus ocular, que pot ser deguda a múltiples causes. Si afecta només la seva part més externa (l’epiteli), que és el més freqüent, s’anomena queratitis superficial i s’acostuma a guarir sense seqüeles. Pel contrari, si afecta capes més profundes es tracta d’una queratitis ulcerativa, menys habitual però que pot ser molt greu. Quan deixa una cicatriu a la còrnia (leucoma), la visió pot arribar a veure’s compromesa severament.
Per què es produeix la queratitis?
Hi ha nombroses causes que poden provocar queratitis. Les més freqüents són:
- Sequedat ocular: l’ull sec pot provocar lesions a la còrnia. Normalment es tracta de lesions superficials en forma de puntets que afecten sobretot la zona mitjana i inferior de la còrnia. És menys habitual, però la sequedat ocular pot provocar lesions més greus, complicades de resoldre.
- Víriques: les més freqüents d’aquest grup són les queratitis herpètica. La gravetat d’aquest tipus de queratitis és que té un curs per brots i pot deixar leucomes corneals residuals importants que indiquen un trasplantament de còrnia. El diagnòstic i tractament precoç amb antivírics és imprescindible.
- Bacterianes, per fongs, amebes o paràsits: poden ser el resultat d’una erosió prèvia que s’ha infectat. Els portadors de lents de contacte estan molt més exposats a infeccions corneals. Altres vegades no hi ha una causa identificada. Aquestes queratitis sempre són greus i demanen un diagnòstic ràpid i l’aplicació precoç de coliris antibiòtics reforçats intensius. A vegades l’evolució d’aquestes úlceres és molt agressiva i pot deixar seqüeles permanents greus.
- Altres causes: tòxics (causticacions o substàncies irritants que entren en contacte amb l’ull), al•lèrgies, queratitis per exposició (tancament anòmal de les parpelles, que poden ser des de queratitis lleus fins a molt greus)
Com es pot prevenir la queratitis?
Prevenint, en la mesura que sigui possible, les circumstàncies que poden provocar-la: si hi ha ull sec, llàgrimes artificials, protegir-se del sol intens amb ulleres, anar a l’oftalmòleg si es produeix qualsevol traumatisme (lesions que poden sobreinfectar-se), higiene meticulosa en portadors de lents de contacte…
Amb tot, en molts casos no hi ha pautes per evitar la queratitis. És important acudir a l’oftalmòleg si hi ha manifestacions clíniques com les que hem descrit. Com sempre, el tractament instaurat ràpidament fa millorar el pronòstic.
Símptomes
Les queratitis provoquen dolor, llagrimeig i fotofòbia intensa (la llum és molt molesta).
Segons la zona afectada poden provocar també una disminució important de l’agudesa visual.
Tractaments
El tractament de la queratitis acostuma a ser mèdic. No obstant això, en alguns casos es pot requerir una intervenció quirúrgica.
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h