Què és la retinopatia diabètica?
La retinopatia diabètica és la malaltia vascular més freqüent de la retina. La provoca el dany que produeix en els vasos retinals la descompensació metabòlica de la diabetis.
Comporta una pèrdua de visió que, a vegades, pot ser molt important.
“El factor de risc número 1 de tenir lesions a la retina pel sucre és el temps d’evolució de la diabetis”. Dr. Rafael Navarro – IMO Barcelona.
Per què passa?
Si es mantenen nivells molt elevats de glucèmia, les parets dels vasos retinals s’alteren i es tornen més permeables, de manera que deixen passar fluid a l’espai extracel•lular.
En casos més avançats, es produeix una proliferació de vasos sanguinis anòmals que originen hemorràgies.
La presència de sang a l’espai vitri (un gel transparent que farceix el globus ocular), fa que es torni opac i causa una disminució de la visió que en general es produeix de manera brusca.
Com es pot prevenir?
La població diabètica ha de fer un control estricte de la seva glucèmia, de la pressió arterial i dels lípids plasmàtics.
Hi ha altres factors que influeixen negativament en la retinopatia diabètica, com ara l’obesitat, el tabaquisme o el sedentarisme.
Aquests pacients (que pugen a més de 200 milions arreu del món) requereixen revisions periòdiques de la retina, ja que generalment la retinopatia diabètica no provoca símptomes fins que la lesió és severa.
Símptomes
Sovint el pacient no és conscient de la malaltia fins que el dany és sever. Els símptomes de retinopatia diabètica poden ser:
- Visió borrosa i pèrdua gradual de la visió
- Visió de taques o “mosques volants”
- Ombres o àrees de visió perdudes
- Dificultat per veure-hi de nit
Tractaments associats
La retinopatia pot afectar la màcula (zona central de la retina responsable de la visió de detalle) o la perifèria.
Segons la zona afectada i el grau de desenvolupament de la malaltia, els especialistes disposen de diferents opcions de tractament, com ara la fotocoagulació amb làser, les injeccions intravítrees o la cirurgia (vitrectomia).
Altres complicacions visuals associades a la diabetis, com el glaucoma o les cataractes, requereixen tractaments específics.
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
El més important per fer una angiografia és que el pacient no sigui al•lèrgic a les substàncies que se li injectaran.
És una tècnica diagnòstica per determinar les estructures patològiques i anormals que té la retina, tant als vasos com a les diferents capes que té. És vàlida per a la degeneració de la màcula, per a la retinopatia diabètica i per a moltes altres alteracions maculars i per a vasculopaties.
La verda d’indocianina és una tècnica que es fa servir en alguns casos de degeneració macular associada a l’edat exsudativa i serveix per definir els neovasos i, ocasionalment, es fa servir per diagnosticar alguna altra malaltia. L’angiografía fluoresceïnica és la tècnica més estàndard per a l’estudi de les malalties dels vasos i de la retina en general.
L’angiografía és una tècnica que serveix per delinear els casos de la retina o la coroide. Es fan servir diferents contrastos, normalment la fluoresceïna sòdica o el verd indocianina. Aquesta exploració també és molt útil per al diagnòstic d’altres afeccions de la retina, especialment de l’anomenat epiteli pigmentat. En general, les angiografies serveixen per estudiar múltiples malalties de la retina i fer-ne el diagnòstic.
No és contraproduent per a cap tractament ocular.
Després de qualsevol operació de l’ull pot fer-se esport o esforç físic, tot i que és convenient esperar uns quants dies perquè les cicatrius s’assentin. Normalment, deu o dotze dies solen ser suficients per poder fer vida normal. En tot cas, sempre és millor consultar-ho amb el metge, per si pot haver-hi alguna contraindicació.
És molt més freqüent que apareguin hemorràgies al postoperatori d’una intervenció, especialment si s’ha practicat una vitrectomia, en el cas dels pacients amb retinopatia diabètica. Això s’explica perquè les parets dels vasos d’aquests pacients són enormement fràgils i més tendents a produir sagnats.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
Las injeccions intraoculars actuen alliberant fàrmacs de manera local a l’interior de l’ull, especialment a la retina i, de manera encara més específica, a la màcula (zona central de la retina responsable de la visió de detall). El cas més clar és el tractament de la DMAE, tot i que també s’apliquen amb èxit en casos de trombosi retinal, alta miopia i malalties vasculars de la retina com l’edema macular diabètic. Amb l’ús de les injeccions intraoculars, s’ha aconseguit que prop del 60% dels pacients tractats recuperin la visió, en contrast amb el 20% que ho feien amb altres tècniques, i s’eviten els riscos associats a la cirurgia, que s’han reduït gairebé a la meitat els darrers anys gràcies a aquesta opció farmacològica. Com que és un camp que s’està desenvolupant a un ritme vertiginós, s’espera que aviat també puguin tractar-se patologies hereditàries de la retina que actualment no tenen guarició.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 9:00 a 19:00h