Què és l'estrabisme?
L’estrabisme és un defecte visual que consisteix en la pèrdua de paral·lelisme entre els dos ulls, de manera que no estan alineats correctament i cadascun mira en una direcció.
Tot i que es tracta d’una patologia que acostuma a associar-se amb la infància, també es pot produir i tractar en l’edat adulta.
Per què es produeix?
L’estrabisme en adults es pot produir com a conseqüència d’un estrabisme infantil o com a efecte secundari d’altres malalties i processos.
En funció dels seus orígens, se’n distingeixen quatre grans grups, cadascun dels quals cal tractar de manera específica:
- Paralític: els músculs que s’encarreguen de moure l’ull i de dirigir la mirada tenen menys força, generalment a causa d’isquèmies, de tumors o de patologies neurològiques.
- Restrictiu: és degut a un problema mecànic, derivat de cirurgies oculars prèvies i de fractures o traumatismes orbitaris, així com secundari a malalties tiroïdals o a miopia alta.
- Essencial: acostuma a ser d’origen infantil, encara que es pot donar el cas contrari i ser fruit de l’edat avançada, degut a la laxitud que es produeix en els teixits implicats en el moviment ocular.
- Sensorial: associat a baixa visió, ja que es produeix quan un dels dos ulls no té visió o quan aquesta és molt limitada.
Com es diagnostica?
Per valorar el grau de desviació ocular i el tipus d’estrabisme amb l’objectiu de guiar el tractament posterior, es duu a terme una exploració oftalmològica completa que, de vegades, pot requerir sol·licitar proves específiques per valorar la malaltia.
Així mateix, durant la visita es descarta la presència d’altres malalties oculars o de defectes refractius associats a l’estrabisme.
Símptomes
En els casos en què l’estrabisme apareix quan s’és adult, el pacient sol experimentar visió doble (o diplopia), ja sigui de manera intermitent o constant, fet que pot resultar molt incapacitant a l’hora de fer activitats quotidianes.
D’altra banda, l’estrabisme d’origen infantil no provoca diplopia, i en canvi els pacients que el pateixen acostumen a experimentar:
- Cansament visual
- Problemes d’autoestima o a l’hora de relacionar-se amb altres persones
És important tenir en compte les implicacions psicosocials que implica la desviació ocular, la correcció de la qual no només permet tractar un problema funcional, sinó que també aporta un benefici estètic.
Tractaments associats
Especialistes que tracten aquesta patologia
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Sí, l’estrabisme és una patologia que pot aparèixer a qualsevol moment de la vida. En moltes ocasions, debuta de forma sobtada en la infància i en alguns casos es relaciona amb un quadre de malestar general (com un refredat o una grip) o d’estrès emocional (per exemple, arran d’una separació dels pares o d’un canvi de col·legi). Així mateix, els adults poden tenir estrabismes latents o controlats que poden descompensar-se en associar-se a situacions d’estrès físic o mental.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h