Què és l'angiografia amb fluoresceïna?
L’angiografia amb fluoresceïna és una prova diagnòstica que s’utilitza per estudiar la circulació de la retina i, en menor mesura, la capa que té a sota i que la nodreix, la coroide. Malgrat que són teixits altament vascularitzats, les seves xarxes de vasos sanguinis no es poden observar a simple vista.
Per això és necessària la realització d’aquesta prova, que tot i l’aparició d’opcions menys invasives segueix sent de gran utilitat per la seva alta sensibilitat a l’hora de valorar, quantificar i localitzar lesions retinals.
En què consisteix?
L’angiografia amb fluoresceïna consisteix en la injecció endovenosa d’una substància de contrast que viatja a través de la sang fins arribar als vasos sanguinis del fons de l’ull i tintar-los. D’aquesta manera, permet visualitzar-los mitjançant sofisticats equips fotogràfics, que capturen les imatges per conformar un mapa complet de la trama vascular ocular.
Amb els sistemes de camp ampli és possible, amb una única fotografia de 200º, observar prop del 90% d’aquesta xarxa circulatòria i arribar fins i tot a les zones més perifèriques.
Com es fa?
Aquesta prova requereix dilatar prèviament la pupil·la amb gotes (col·liris midriàtics) que fan efecte al cap de 15 minuts. A partir d’aquí, s’injecta la substància de contrast i, una vegada que apareix en els vasos, al cap de 15 segons aproximadament, es necessiten al voltant de 5-15 minuts més per anar capturant les imatges.
Durant la injecció del contrast, el pacient pot experimentar unes lleugeres nàusees, així com sensació de calor transitòria, però es tracta de símptomes lleus que desapareixen quan finalitza la prova. D’altra banda, els efectes de la dilatació pupil·lar (visió borrosa i enlluernament) deixen de notar-se passades unes hores.
En quins casos s'utilitza?
Atès que és una prova invasiva per al pacient i que hi ha alternatives menys molestes, actualment s’utilitza amb menys freqüència per al monitoratge de les patologies retinals. No obstant això, la informació que aporta aquesta tècnica com a eina diagnòstica és essencial per a la detecció precoç de lesions causades per la retinopatia diabètica, lesoclusions vasculars, la uveïtis i la DMAE, entre altres patologies, a fi d’actuar a temps i disminuir així la incidència d’alteracions visuals irreversibles.
A més, hi ha una altra modalitat de prova de contrast que s’anomena angiografia verda d’indocianina, en què la injecció es realitza amb un colorant diferent que permet distingir amb més precisió els vasos més profunds (de la coroide) i, per això, resulta fonamental en patologies com la uveïtis o en determinades formes de DMAE humida (variant polipoide).
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h