Diagnòstic, control i rehabilitació:

3

funcions clau

Sensible a escotomes menors de

alta precisió

Què és la microperimetria?

La microperimetria és una tècnica diagnòstica que mesura la sensibilitat de la màcula i permet apreciar qualsevol canvi o lesió incipient en aquesta àrea central de la retina, el diàmetre de la qual és de només 5 mm. Per tant, es tracta d’una prova molt precisa, amb la qual es poden detectar petits escotomes o “punts cecs” que, mitjançant la realització d’un camp visual convencional (perimetria/campimetria), passen desapercebuts.

D’altra banda, també estudia la fixació del pacient, és a dir, la localització i l’estabilitat del punt preferent de la mirada.

En què consisteix?

El microperímetre computeritzat projecta estímuls lluminosos sobre diferents punts de la retina per obtenir un “mapa” detallat de la sensibilitat macular a la llum i, simultàniament, fer una anàlisi de la fixació en cada moment de l’examen. Aquestes mesures es combinen amb la captura d’imatges del fons de l’ull a temps real, mitjançant la tecnologia SLO (oftalmoscòpia per làser de rastreig) per visualitzar l’anatomia de la màcula amb gran detall.

Gràcies a un sofisticat sistema d’eye-tracker, aquesta tecnologia fa possible correlacionar exactament els danys estructurals amb la repercussió funcional que tenen en la visió del pacient.

Com es fa?

Aquesta prova no necessita preparació ni dilatació de la pupil·la i es realitza a la consulta valorant els dos ulls de forma independent –es tapa primer un i després l’altre–, amb una durada total d’uns 25 minuts.

Per dur-se a terme, la microperimetria requereix la col·laboració activa del pacient, que ha de pressionar un polsador cada vegada que percep un estímul lluminós en diferents posicions de la pantalla.

En quins casos s'utilitza?

La microperimetria, incorporada a les consultes de l’IMO el 2016, està indicada especialment per al diagnòstic precoç i el seguiment de patologies que afecten la màcula i, per tant, la visió de detall i la capacitat de lectura, entre altres activitats de precisió. És el cas de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), distròfies hereditàries de la retina –com ara la malaltia de Stargardt–, el forat macular i l’edema macular per retinopatia diabètica o per diferents patologies.

A més, és una eina de gran interès per a la rehabilitació visual de pacients amb baixa visió, ja que incorpora un software específic per entrenar la fixació excèntrica i aprofitar la resta visual dels pacients en els quals el centre de la visió està afectat. Amb això, s’aconsegueix estimular un nou punt preferent de la mirada i crear una “falsa màcula”.

Tractaments associats

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.