En què consisteix la cirurgia refractiva làser?
Què és i en què consisteix la cirurgia refractiva?
La cirurgia refractiva és un procediment quirúrgic que té per objectiu corregir els principals defectes refractius. Una de les opcions que oferim a l’IMO Grup Miranza són les tècniques làser.
A continuació, t’expliquem en què consisteixen.
I en quins casos es fa la cirurgia refractiva làser?
Els procediments de cirurgia refractiva basats en el làser (com ara PRK, LASIK, LASEK o Epilasik) ofereixen la possibilitat d’alterar el gruix i/o la curvatura de la còrnia i, amb això, el seu valor diòptric. D’aquesta manera permeten la correcció dels defectes refractius:
- miopia
- hipermetropia
- astigmatisme.
Una de les tècniques més noves de la qual l’IMO Grup Miranza és pioner és Relex SMILE (Small Incision Lenticule Extraction), que utilitza el làser de femtosegon per modificar la graduació corneal a través d’una microincisió de només 2 mm, sense necessitat d’obrir la superfície de la còrnia.
La cirurgia refractiva làser també pot estar indicada per tractar la presbícia o vista cansada, ja que compensa la pèrdua de capacitat d’acomodació del cristal·lí que dóna lloc als problemes per enfocar de prop, els quals apareixen generalment a partir dels 40-45 anys.
En quins casos es fa servir la cirurgia refractiva làser?
En persones amb defectes refractius que volen reduir la dependència de les ulleres o de les lents de contacte. Aquesta és una de les múltiples opcions quirúrgiques que hi ha actualment per aconseguir-ho, de manera que l’oftalmòleg ha de determinar si el pacient és candidat a sotmetre’s a una cirurgia refractiva i, en aquest cas, ha de seleccionar la tècnica més indicada. En aquest sentit, s’han de tenir presents aspectes com ara:
- les característiques de l’ull.
- l’edat.
- les preferències personals.
- la professió.
Exàmens previs a una cirurgia refractiva làser
Una indicació correcta de la cirurgia refractiva requereix, a més de tenir una bona comunicació pacient-oftalmòleg, fer un examen oftalmològic complet i un seguit de proves preoperatòries.
En primer lloc, s’han de mesurar aspectes com:
- l’agudesa visual.
- la refracció (nombre de diòptries de miopia, d’hipermetropia, d’astigmatisme o de presbícia).
- la pressió intraocular.
A continuació, per a l’aplicació precisa del làser, també s’ha de fer una topografia (mesurament de la curvatura i del gruix de la còrnia) i un estudi de la histèresi corneal, és a dir, del grau de resistència i d’elasticitat d’aquest teixit, que a l’IMO Grup Miranza es duu a terme mitjançant un aparell anomenat ORA (Ocular Response Analizer).
Abans de la intervenció
El mateix dia de l’operació se cita el pacient a la consulta per repetir les proves diagnòstiques i confirmar que no hi hagi canvis pel que fa a la visita preoperatòria, de manera que l’ull pugui ser intervingut.
S’aconsella que el pacient acudeixi acompanyat i que eviti fer un esmorzar o un dinar copiós, a banda de prendre begudes excitants, ja que abans de la cirurgia se li administrarà un calmant i col·liris anestèsics.
Durant la intervenció
Mentre es desenvolupa la cirurgia es requereix la col·laboració del pacient per mantenir la mirada a la llum del microscopi. La intervenció dura al voltant de cinc minuts i, en general, es fa amb anestèsia tòpica (gotes), per la qual cosa no cal tapar l’ull i el pacient pot veure-hi quan surt de la sala d’operacions.
Quant dura la intervenció?
La cirurgia refractiva làser és un procediment breu. La intervenció dura, generalment, al voltant de cinc minuts i es duu a terme amb anestèsia tòpica.
El postoperatori de la cirurgia refractiva
Després de la intervenció, és convenient que el pacient descansi i romangui el major temps possible amb els ulls tancats, en un ambient amb poca llum, a més d’aplicar-se els medicaments tòpics que li indiqui l’oftalmòleg.
Riscos de la cirurgia refractiva làser
Els riscos de la cirurgia refractiva amb làser poden ser els de qualsevol altra cirurgia. Pel que fa a possibles efectes secundaris, com ara halos o centelleigs, són majoritàriament transitoris. El més comú és l’ull sec, que en general desapareix passats uns mesos, durant els quals es recomana l’ús de gotes lubricants.
Fora d’aquests efectes, cal recordar que la cirurgia refractiva làser produeix alteracions en la curvatura i en el gruix de la còrnia, que s’han de condiderar de cara a proves diagnòstiques futures i a mesures prequirúrgiques.
A més, és important destacar que els beneficis de la cirurgia no duren tota la vida pels propis canvis que experimenten els ulls amb els anys.
Patologies associades
Experts que duen a terme aquest tractament
Preguntes freqüents dels nostres pacients
Avui dia hi ha diverses tècniques. La més popular per als petits defectes refractius, tant la miopia como la hipermetropia com l’astigmatisme, és el LASIK. Però també hi ha altres opcions per a casos més especials: lents fàquiques, extracció del cristal•lí, lents intracorneals o anells intraestromals.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
En ulls joves, el cristal•lí, la lent natural de l’ull, és molt flexible. Tanmateix, amb l’edat va perdent elasticitat i capacitat de canviar de forma i d’enfocar els objectes propers. Aquesta condició s’anomena presbícia o vista cansada i és normal en totes les persones a partir dels 40 anys. Com que està relacionada amb un procés degeneratiu, no es pot prevenir.
Normalment, per facilitar l’enfocament correcte de les persones amb presbícia es prescriuen ulleres de lectura o lents de contacte bifocals. Sovint, entre els 40 i els 60 anys, cal un canvi d’ulleres cada dos anys per eliminar la borrositat causada per l’enduriment del cristal•lí. En alguns casos es pot recórrer a cirurgia: normalment, quan la presbícia està associada a cataracta, miopia o hipermetropia.
Hi ha diversos tipus de cirurgia, tot i que la més comuna és la implantación de lents intraoculars, que poden ser de diferents tipus segons les necessitats de cada pacient. Per determinar el tractament o la cirurgia adequats, és molt important fer un estudi personalitzat del pacient per detectar altres factors clau, com ara l’edat, la professió o les preferències personals.
La miopia és un defecte refractiu que es produeix quan el globus ocular és massa allargat o la còrnia massa corba, per la qual cosa les imatges s’enfoquen davant de la retina i no damunt, cosa que dificulta la visió de lluny. Sol corregir-se amb ulleres o lents de contacte, tot i que la cirurgia refractiva és una opció per a qui vulgui prescindir de correcció òptica. Tret de casos excepcionals, la intervenció ha de fer-se un cop s’hagi estabilitzat la miopia, dels 20 anys endavant. A partir d’aleshores, el factor edat no limita una possible cirurgia, tot i que sí que influeix en l’elecció de la tècnica, que l’oftalmòleg haurà de valorar.
Recomanem fer una visita a un centre especialitzat, tot i que quan es busca corregir un defecte refractiu a partir dels 50-55 anys, se sol implantar una lent intraocular que substitueix el cristal•lí, la lent natural de l’ull que amb el temps va perdent elasticitat (presbícia) i transparència (cataracta). D’aquesta manera, la pròtesi artificial implantada és òpticament millor que el cristal•lí natural del pacient de certa edat.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h