Què són els punctal plugs?
Els punctal plugs són uns petits taps que s’insereixen als punts lacrimals per reduir el drenatge de la llàgrima. Amb això s’aconsegueix que la pel·lícula lacrimal es preservi durant més temps sobre la superfície de l’ull i, d’aquesta manera, s’alleugen els símptomes de la sequedat ocular i es prevé el dany que pot produir a la còrnia.
Són pràcticament imperceptibles a la vista i normalment solen estar fets de silicona, tot i que en alguns casos també es poden utilitzar taps temporals fabricats amb col·lagen, una substància natural que es dissol i que reabsorbeix l’organisme al cap d’unes setmanes.
En quins casos es fan servir?
Estan indicats en pacients amb ull sec que tenen una disminució severa de la producció de llàgrima. Ocorre, sobretot, en dones postmenopàusiques o en persones d’edat avançada. Els casos més greus s’associen a la síndrome de Sjögren, una malaltia autoinmune que afecta les glàndules de secreció externa (exocrines) de l’organisme, especialment las lacrimals i les salivals.
Exàmens previs
A més de fer una avaluació optomètrica i oftalmològica completa, l’especialista pot requerir proves addicionals per al diagnòstic de l’ull sec, com ara el test de Schirmer, que mesura la quantitat de llàgrima mitjançant unes tires de paper que es col·loquen a la part lateral externa de l’ull i que permeten determinar si hi ha un dèficit de producció.
Durant el tractament
El procediment es realitza a la consulta amb anestèsia tòpica (gotes) i és totalment indolor per al pacient. Els punctal plugs poden posar-se en els punts lacrimals de les parpelles inferiors i/o superiors, que recullen la llàgrima produïda per les glàndules lacrimals i que estan a la cantonada de la vora palpebral tocant al nas.
L’especialista col·loca els taps amb l’ajuda d’una pinça i, un cop emplaçats, s’adapten a la forma i a la mida del punt lacrimal de cada ull, sense produir generalment cap molèstia.
Després del tractament
Els punctal plugs són un mètode segur i efectiu, a més de reversible, ja que es poden extreure fàcilment a la consulta en cas que sigui necessari.
Pot passar que, per raons múltiples (per exemple, fregar-se els ulls), el tap lacrimal es desplaci o es perdi inclús sense que el pacient ho noti, per la qual cosa és important realitzar un seguiment periòdic amb l’oftalmòleg i verificar-ne el funcionament correcte.
Hi ha molt pocs riscos associats a aquest tractament i és infreqüent que ocorrin complicacions com ara excés de llagrimeig (ull ploraner), infeccions o al·lèrgies.
Tot i millorar la hidratació de l’ull pot seguir sent necessari l’ús de llàgrimes artificials, que abans d’inserir els punctal plugs eren insuficients per mantenir la sequedat ocular sota control.
Patologies associades
Experts que duen a terme aquest tractament
Preguntes freqüents dels nostres pacients
En situacions en què augmenten els símptomes, com ara contacte amb el clor de les piscines, exposició al sol o al vent, aires condicionats i esforç visual (lectura, conducció, etc.), s’ha d’augmentar l’ús de llàgrimes artificials. Amb tot, els pacients que no controlin la simptomatologia amb l’ús de llàgrimes artificials haurien d’acudir a l’oftalmòleg per valorar la possibilitat d’afegir-hi altres tractaments.
És el resultat d’alteracions de la secreció lacrimal i palpebral que poden provocar enrogiment, coïssor, picor i sensació de cos estrany i de cansament ocular. La lubricació adequada de l’ull és possible quan hi ha un equilibri en la producció de llàgrimes de bona qualitat i un sistema palpebral normal. Quan aquest equilibri es trenca o s’altera per factors externs, la producció de llàgrimes disminueix i hi ha propensió a desenvolupar ull sec.
L’envelliment cel•lular normal de l’ésser humà comporta una reducció de la producció de llàgrimes. De fet, es calcula que entre els 10 i els 40 anys la producció es redueix un 50%. A més, altres causes comunes de l’ull sec són infeccions oculars (conjuntivitis, úlceres de còrnia, etc.), factors externs o ambientals (sol, vent, clor, lents de contacte…) i certs medicaments. Els cosmètics i les cremes de neteja poden provocar irritació i alterar la llàgrima normal.
L’ull sec és una alteració crònica que es produeix quan la superfície de l’ull no està ben lubricada per falta de llàgrima o perquè és de mala qualitat, cosa que pot causar molèsties oculars, problemes visuals i lesions a la còrnia o a la conjuntiva. Per evitar-ho, es recomana no exposar-se a corrents d’aire i evitar la sequedat i la pol•lució ambiental. En la majoria de casos no es pot tractar directament la causa de l’ull sec i cal fer un tractament substitutiu amb llàgrimes artificials o pomades lubricants que ajuden a controlar la sequedat i la irritació. Si amb aquest tractament no disminueixen els símptomes, hi ha l’opció de preservar les llàgrimes de la persona afectada amb el bloqueig dels conductes lacrimals, inserint un minúscul tap que evita el drenatge ràpid de les llàgrimes i permet conservar la hidratació ocular i protegir l’ull. Els pacients amb ull sec més sever poden requerir altres tractaments addicionals que l’oftalmòleg haurà de valorar.
Antelació
A vegades, els pacients volen fer-se tractaments per veure’s millor abans d’un esdeveniment o d’una ocasió especial. En aquests casos, en línies generals, se sol recomanar dur-los a terme amb una antelació mínima de tressetmanes, perquè:
- es puguin apreciar els resultats definitius,
- no hi hagi marques i
- tenir marge per fer retocs, en cas que siguin necessaris.
Tractaments quirúrgics
D’altra banda, els tractaments quirúrgics se solen fer amb una antelació mínima de 2 mesos per poder apreciar els resultats definitius. Generalmentsón cirurgies mínimament invasives, sense marques visibles, que tenen per objectiu mantenir l’harmonia del rostre del mateix pacienti allunyar-se de resultats massa artificials.
La millor època de l’any
La majoria de tractaments tant de medicina estètica com quirúrgics poden efectuar-se en qualsevol moment de l’any.
L’única excepció són els làsers (IPL i CO₂), els quals no s’apliquen en període estival, atèsque els raigs del sol incideixen de manera negativa en el postractament.
Descobreix aquí tots els tractamentsdel Departament d’Estètica.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h