Involucrats en més de

20

anys d’investigació

Pioners amb l’IRIS®II:

1r

implant comercial a Europa

Augment de la resolució: de

150

a 400 elèctrodes

Què és el xip de retina?

El xip de retina és un sistema de visió artificial que estimula elèctricament les cèl·lules nervioses de la retina –reemplaça així la funció de les cèl·lules fotoreceptores danyades en alguns pacients– per, a partir d’aquí, transmetre la informació visual al cervell a través del nervi òptic.

D’aquesta manera, mitjançant la percepció de senyals de llum i d’un procés de rehabilitació visual per aprendre a “veure-hi” de forma biònica, pacients invidents poden aconseguir localitzar i identificar fonts de llum, objectes i moviment, cosa que contribueix a la seva autonomia i seguretat a l’hora de desenvolupar-se en la vida quotidiana.

Aquesta complexa tecnologia consta de:

  • Implant retinal: microxip de silicona que es col·loca a l’ull del pacient (a sobre o a sota de la retina) i que conté els elèctrodes. A més nombre d’elèctrodes, més resolució de les imatges obtingudes.
  • Ulleres: incorporen una minicàmera bioinspirada en l’ull que imita el funcionament de la retina humana i que captura a temps real els canvis en el camp visual, mitjançant píxels independents.
  • Processador de mà: rep les imatges de vídeo i les torna a enviar a les ulleres en forma d’estímuls que el cervell pugui interpretar. També permet al pacient seleccionar diferents modes de visió.

La visió biònica, els primers estudis sobre la qual fa més de dues dècades ja van comptar amb la implicació dels especialistes de l’IMO, ha experimentat un gran avenç. Pixium Vision ha desenvolupat el dispositiu IRIS®II, dotat de 150 elèctrodes i que l’Institut ha implantat de forma pionera, tant dins d’un assaig clínic multicèntric com fora d’investigació per primera vegada a Europa.

Així mateix, properament s’iniciarà a l’IMO l’estudi per provar l’eficàcia i la seguretat d’un nou model de xip de retina de la companyia: PRIMA, que disposa de 400 elèctrodes en el seu primer prototip i que aspira a arribar als 1.600 elèctrodes en versions més evolucionades.

En quins casos s'utiliza?

El xip de retina és una prometedora alternativa per a pacients amb ceguesa per patologies fins ara incurables i que provoquen la degeneració de les cèl·lules fotoreceptores (retina externa), encarregades de convertir els senyals de llum en estímuls elèctrics que es transmeten al cervell. Perquè la visió biònica sigui possible, les cèl·lules nervioses de la retina interna i del nervi òptic s’han de conservar sanes.

Sota aquest principi, el dispositiu IRIS®II s’ha dissenyat per a pacients amb distròfies hereditàries de la retina com ara retinosi pigmentària, coroiderèmia o distròfia de cons-bastons, mentre que PRIMA s’ha començat a testar en pacients amb DMAE seca –la forma més prevalent d’aquesta patologia– i també es podrà aplicar en altres malalties de camp central.

Exàmens previs

Abans d’implantar el xip de retina, és important aclarir les expectatives visuals amb els pacients i fer diferents proves diagnòstiques per cerciorar-ne l’estat ocular i determinar si són candidats a aquest tractament.

El control oftalmològic inclou aspectes com la mesura de l’agudesa i el camp visual, la presa de la pressió intraocular, l’exploració amb làmpada de fenedura, l’examen i la fotografia del fons de l’ull i altres proves com són la tomografia de coherència òptica i l’angiografia (fluoresceïna i verda endoceanina).

Durant la intervenció

La implantació del xip de retina és un procediment molt especialitzat que pot realitzar-se tant de forma epiretinal com subretinal, en funció del tipus de dispositiu.

La cirurgia de l’IRIS®II dura prop de 3 h i presenta com a gran avantatge la reversibilitat, ja que l’implant es fixa sobre la retina mitjançant un nou mètode d’ancoratge que en permet l’ extracció i el reemplaçament posterior per models més avançats, com ara PRIMA. Aquest xip, per contra, es col·loca sota la retina per emetre senyals al cervell de manera més biològica.

Tot i la complexitat de la tècnica, la nova generació d’estimuladors elèctrics per a visió biònica és menys invasiva, ja que redueix no només el temps quirúrgic (menys de 2 hores), sinó també la mida del microxip: PRIMA mesura tot just 2 x 2 mm i té només 30 micres de gruix, és a dir, el terç de l’espessor del cabell humà.

Després de la intervenció

Després de la implantació del xip de retina es repeteix un exhaustiu control oftalmològic per comprovar que l’ull està en bon estat i que l’implant segueix situat correctament en la seva posició.

Al voltant d’un mes després de la cirurgia, es procedeix a activar la tecnologia de visió artificial, amb l’ajust individualitzat dels nivells d’intensitat dels elèctrodes que componen el microxip. Per fer-ho, s’analitzen les reaccions del pacient amb el dispositiu on/off mitjançant diferents tests tècnics, amb el propòsit d’aconseguir una alineació perfecta del sistema.

A partir d’aquí, s’inicia la rehabilitació visual perquè la persona receptora del dispositiu pugui interpretar els senyals de llum rebuts i millorar la percepció visual a través de la visió biònica. En el cas de l’IRIS®II, llançat comercialment el 2018, l’entrenament consta d’unes 40 h a la consulta, que es complementen amb pràctica diària i exercicis a casa que van incrementant gradualment la dificultat.

Els aspectes que es treballen i que s’avaluen periòdicament són la localització d’objectes –s’incideix també la coordinació ull-mà per tocar-los i agafar-los–, la detecció de la direcció del moviment, el reconeixement d’imatges i del posicionament, a més del camp visual. Tot això, mentre es juga amb diversos contrastos, mides i formes per integrar la visió biònica en situacions reals (distingir si una llum està encesa o apagada, els marcs de les portes, els plats i els gots sobre la taula, obstacles al carrer etc.).

Riscos

La fiabilitat del xip de retina IRIS®II s’ha provat en un assaig clínic multicèntric amb 10 pacients a Europa, del qual va formar part l’IMO. Els tests als 6 mesos d’ús del dispositiu van demostrar no només una millora del rendiment visual en tots els subjectes, sinó també una baixa ràtio de reaccions adverses severes (0,4% per pacient) i, amb això, un perfil de seguretat i de biocompatibilitat favorable.

D’altra banda, el revolucionari sistema PRIMA està encara en fase d’estudi. Les primeres implantacions s’han realitzat a França i als Estats Units i, si es confirmen els bons resultats, es continuarà amb la recerca a diferents centres d’Europa, de la mà de l’IMO a Barcelona, ​​a més de la participació de Munic i París.

Experts que duen a terme aquest tractament

Preguntes freqüents dels nostres pacients

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.