Trasplantament de cèl·lules mare corneals

DEMANA VISITA DEMANA VÍDEOCONSULTA

Més de

2

dècades d’experiència

Què és?

El limbe corneal és una zona de transició, un anell que envolta la còrnia i en el qual s’uneixen la còrnia i la conjuntiva circumdant. A més, aquesta zona perifèrica de la còrnia conté les cèl•lules mare de l’epiteli corneal, que després de créixer al limbe van migrant damunt la còrnia des de la perifèria cap al centre, on finalment es descamen i es perden.

Hi ha un seguit de factors, congènits o adquirits, que poden lesionar greument el limbe, i per tant aquesta població de cèl•lules mare, i provocar allò que es coneix com a síndrome d’insuficiència límbica.

La síndrome d’insuficiència límbica suposa que deixa d’haver-hi una font per a les cèl•lules de l’epiteli corneal, el qual és substituït per l’epiteli conjuntival que habitualment envolta la còrnia i que, en aquests casos, s’expandeix i “envaeix territori”, aprofitant que el limbe deixa d’actuar com una barrera que inhibeix el creixement de la conjuntiva.

L’expansió de l’epiteli de la conjuntiva damunt la còrnia provoca una pèrdua de transparencia i en consequència de la visió, a més de problemes d’adherència, erosions, úlceres, inflamació crònica o creixement anòmal de vasos. Quan la insuficiència límbica no és completa, el tractament es resol amb l’administració de col•liris, però en lesions severes s’opta pel trasplantament de cèl·lules mare corneals (o trasplantament de limbe).

En quins casos es fa?

Quan la insuficiència límbica no és completa. Retirant a temps la causa que la produeix i amb l’ajuda d’alguns tractaments mèdics admisnistrats en forma de col•liri, pot arribar a aconseguir-se la recuperació o l’estabiltizació de les lesions.

En lesions molt extenses i severes, en les quals el limbe està del tot lesionat, ja no hi ha capacitat de regeneració i els tractaments mèdics no són eficaços. Quan passa això, l’únic tractament eficaç és quirúrgic i consisteix a tornar a trasplantar aquestes cèl•lules mare.

Els darrers anys s’ha obert una via alternativa per trasplantar cèl•lules mare de l’epiteli corneal, que consisteix a extreure una petita mostra de limbe sa, bé sigui del pacient mateix o bé d’un donant, i cultivar-la al laboratori per posteriorment trasplantar les cèl•lules mare.

Exàmens previs

Un examen ocular complet és la prova necessària per determinar quin tipus de conjuntivitis pateix un pacient.

Abans de la intervenció

En els casos d’insuficiència límbica completa i opacitat corneal també es pot recórrer a la queratopròtesi o a còrnies artificials. Tot i que la cirurgia és tècnicament més senzilla que el trasplantament de limbe i els resultats visuals a curt termini són molt bons, el risc de complicacions severes a mitjan i llarg termini és molt superior en la queratopròtesi.

Durant la intervenció

Cal tenir en compte que el trasplantament pot ser d’una altra persona donant (al•lotrasplantament) o de l’ull sa del pacient mateix (autotrasplantament). En aquest darrer cas es pot extreure únicament una part del limbe (la meitat com a màxim).

Patologies associades

Experts que duen a terme aquest tractament

Preguntes freqüents dels nostres pacients

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Demana cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.