Una mala higiene palpebral pot provocar problemes oculars
8 de març de 2017
Les parpelles compleixen amb la important funció de protegir la còrnia, l’estructura externa del globus ocular. Com si fossin persianes, es tanquen quan patim alguna agressió i, en parpellejar, també uniformitzen la pel·lícula lacrimal perquè la qualitat visual sigui bona, alhora que segreguen lípids per millorar la qualitat de la llàgrima. Per aquest motiu, les nostres especialistes destaquen la importància d’una bona higiene palpebral per a la prevenció i el tractament de problemes oculars.
Cura especial per a la blefaritis
Segons la Dra. Luz María Vásquez, del Departament d’Oculoplàstica de l’IMO i vocal de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Ocular i Orbitària (SECPOO), “la neteja palpebral ajuda a drenar les glàndules de la vora de la parpella i a millorar la secreció de greix i la qualitat de la llàgrima”. “En ulls sans, netejar-se la zona amb aigua i amb el sabó que cau quan ens dutxem és suficient”, indica la Dra. Mercè Morral, especialista del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’Institut.
A més, una bona higiene palpebral és un factor essencial en la prevenció i el tractament de la blefaritis, “una malaltia que pot aparèixer sense símptomes”, explica la Dra. Vásquez, qui destaca la importància d’acudir a l’oftalmòleg de manera regular per actuar abans de l’aparició de les molèsties associades a aquesta inflamació crònica de les parpelles.
La blefaritis es calcula que afecta, en diferent grau, més d’un 30% de la població, es pot deure a la proliferació excessiva de bacteris al llarg de la parpella i la base de les pestanyes i causa la formació de crostes i l’acumulació de caspa i secrecions a la zona. “Si no es tracta correctament, pot provocar sequedat o inflamacions a la còrnia, l’aparició de mussols i, si no es curen, un quist que s’anomena calazi”, explica la Dra. Morral.
Parar atenció a les parpelles i agafar l'hàbit de netejar-les diàriament és bàsic per evitar l'acumulació de bacteris i, amb això, patologies tan comunes com la blefaritis.
Tractament a casa i en consulta
Per prevenir aquestes molèsties, les parpelles acostumen a requerir un senzill tractament que es pot dur a terme a casa i que consisteix en l’aplicació de calor local, el massatge palpebral i la neteja de les pestanyes i de la vora palpebral per eliminar la caspa i el rebuig acumulats, amb productes específics indicats per l’especialista (tovalloletes o xampú de PH neutre).
Això no obstant, sovint la higiene realitzada pel pacient no és suficient, cosa que afecta “la gran majoria de pacients amb blefaritis moderada i severa, en els quals el tractament a casa no aconsegueix netejar amb profunditat les parpelles de la caspa i restes bacterials que les inflamen”, indica la Dra. Morral. “En aquests casos, una microexfoliació palpebral en consulta és el mètode més efectiu per eliminar-ho de forma completa”, assegura l’especialista.
Aquest procediment redueix els símptomes crònics de la blefaritis i també ofereix una resposta a les mancances de la higiene palpebral tradicional, un dels problemes més comuns a l’hora de tractar la malaltia crònica, segons observen les dues especialistes. “De vegades, sobretot si el pacient no nota molèsties, és difícil fer entendre que si s’abandona la neteja palpebral, les complicacions tornen”, explica la Dra. Vásquez. Segons la Dra. Morral, la micorexfoliació palpebral també pot fer-se com a prevenció en persones sense problemes de blefaritis, “com qui es realitza una higiene bucal al dentista una o dues vegades a l’any”, compara.
La bona higiene palpebral també inclou un desmaquillat adequat, fet amb suavitat i utilitzant productes que no irritin els ulls.
Desmaquillar-se correctament
Un altre punt important per mantenir una bona higiene de parpelles i pestanyes és desmaquillar-se correctament. No treure’s el maquillatge dels ulls després d’un dia llarg o fer-ho de pressa i malament per deixar-nos caure al llit no suposa un problema, si es fa de manera esporàdica. Però com alerta la Dra. Vásquez, fer-ho de manera constant pot tenir conseqüències per als ulls més enllà de despertar-se amb els molests ‘ulls de panda’, és a dir, les restes de pigment difícils de treure que de vegades queden a la cara.
“Els productes que apliquem al voltant de la parpella no deixen de ser un cos estrany i creen brutícia a l’ull”, explica. Segons l’especialista de l’IMO, “si no ens desmaquillem correctament, l’acumulació de producte pot, eventualment, cloure les glàndules de la vora de la parpella i causar problemes de blefaritis”. Per aquest motiu, l’oftalmòloga recorda que desmaquillar-se és “un mecanisme de prevenció de problemes oculars per mala higiene palpebral”.
La Dra. Morral destaca la importància que el producte que s’utilitzi “sigui de bona qualitat, testat dermatològicament, no irritant i sense alcohol”, uns aspectes que també s’apliquen al maquillatge. “Són productes que ens col·loquem en una zona molt propera als ulls, i per tant han de ser al més suaus i naturals possible”, explica. Així mateix, la Dra. Vásquez recomana realitzar una neteja més o menys exhaustiva depenent de la quantitat de maquillatge i, sobretot, “fer-ho amb suavitat i evitant fregar-nos els ulls”, conclou.
IMO Institut de Microcirurgia Ocular
Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps
En cotxe
Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E
Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.
En bus
Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540
Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191
Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071
Com arribar a IMO des de:
IMO Grup Miranza Madrid
C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps
Transport públic
Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:
- Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
- Línia N21, parada “Metre Lacoma”
Horaris
Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 21 h
IMO Grup Miranza Andorra
Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps
IMO Manresa
C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps
Transport públic
FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa
Horaris
De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h